ARTIKEL

Kredit: X@ joko widodo | BERNAMA

Jokowi puji sumbangan pekerja Indonesia sempena Hari Pekerja

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

JAKARTA: Presiden Joko Widodo yang juga dikenali sebagai Jokowi, pada Rabu memuji sumbangan pekerja Indonesia atas peranan penting mereka dalam ekonomi negara itu.

Dalam catatan di media sosial, Jokowi menyatakan, “Setiap pekerja adalah wira harian yang memastikan roda ekonomi berputar.” 

Imej animasi aktiviti pekerja mengiringi mesej itu, bertepatan dengan sambutan Hari Pekerja.

Menyeru kepada perpaduan, Jokowi menggesa: “Marilah kita bersungguh-sungguh dalam semangat ketabahan pekerja untuk mencapai keadilan dan kemakmuran bersama.”

Sementara itu, di seluruh bandar-bandar utama negara, termasuk Jakarta, ribuan orang berkumpul di tempat-tempat awam untuk meraikan acara itu, menyatakan tuntutan mereka kepada kerajaan.

Pertubuhan seperti Parti Buruh menyertai perhimpunan di Jakarta Tengah, mengemukakan tuntutan seperti membatalkan undang-undang omnibus dan memastikan gaji yang adil.

Presiden Parti Buruh Said Iqbal menekankan isu-isu yang berterusan, terutamanya gaji rendah yang memberi kesan kepada kehidupan pekerja.

Polis Metropolitan Jakarta menugaskan lebih 3,400 anggota untuk mengawasi perhimpunan Hari Pekerja di bandar itu terdiri daripada polis, tentera dan pegawai daerah yang ditempatkan di lokasi utama. — BERNAMA

BERITA LAIN

BERITA TERBARU

28 pasukan beradu nasib hujung minggu ini

KUCHING: Kejohanan Sepak Takraw Terbuka Novis anjuran Akademi Takraw Satok (ATAS) 2024 akan berlangsung gelanggang Kelab Sukan Komuniti (KSK) Satok/SLPAS, Kuching pada Sabtu dan Ahad