ARTIKEL

JPBN perlu lebih proaktif, kaji semula polisi EnterSarawak

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) perlu lebih proaktif dalam membuat keputusan berikutan kes Covid-19 yang dilihat sudah semakin menurun di Sarawak.

Adun Asajaya Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah berpendapat, JPBN perlu lebih terbuka dan menyemak polisi di bawah aplikasi EnterSarawak kerana ia menjejaskan industri pelancongan.

“Kadar angkitan harian Covid-19 di negeri ini hanya sekitar 20 ke 30 kes. Justeru, JPBN tidak perlu terlampau cemas dan takut sehingga menyukarkan industri pelancongan dengan MATTA cawangan Sarawak mengeluarkan kenyataan sedemikian.

“Saya rasa mesti ada sebabnya mereka mengeluarkan kenyataan tersebut. Itu bermakna MATTA telah mendapat banyak aduan daripada orang ramai,” tambahnya

Beliau berkata demikian menjawab pertanyaan berkenaan kenyataan MATTA cawangan Sarawak bahawa sistem EnterSarawak menambah beban terhadap industri pelancongan pada sidang media selepas program Malam Apresiasi MySS 2021 di Hotel Pullman, di sini, semalam.

Dalam pada itu beliau turut menyatakan tidak setuju mengenai polisi baharu yang rakyat Sarawak dari luar negara perlu menjalani kuarantin di Kuala Lumpur, namun kerajaan negeri masih perlu membayar kos hotel tersebut.

“Mengapa Kerajaan Sarawak membayar kos hotel di Semenanjung? Anda juga boleh membantu hotel di Sarawak dengan melaksanakan kuarantin di negeri ini,” ujar Abdul Karim.

Tegasnya, Sarawak sudah mempunyai JPBN dan mereka tidak boleh membiarkan agensi nasional menentukan keputusan untuk negeri ini.

BERITA LAIN

Dua saspek curi motosikal berjaya dicekup

MIRI: Seorang lelaki tempatan dan warganegara Indonesia yang terlibat dalam kes curi motosikal berjaya ditangkap oleh pasukan Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD)

Tujuh lelaki ditangkap terlibat sabung ayam

MIRI: Tujuh lelaki berjaya ditangkap dalam serbuan sabung ayam di kawasan Kampung Bersatu, di sini, baru-baru ini. Ketua Polis Daerah Miri Asisten Komisioner Alexson Naga

BERITA TERBARU

Juruteknik mengaku tidak bersalah pukul isteri

PORT DICKSON: Seorang juruteknik yang rakaman video perbuatan dia memukul isterinya menjadi tular di media sosial bulan lepas, dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini hari

Dua saspek curi motosikal berjaya dicekup

MIRI: Seorang lelaki tempatan dan warganegara Indonesia yang terlibat dalam kes curi motosikal berjaya ditangkap oleh pasukan Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD)

Pelakon veteran, Kamal Bakar meninggal dunia

KUALA LUMPUR: Pelakon veteran Kamaruldzaman Bakar atau lebih dikenali Kamal Bakar meninggal dunia di Hospital Melaka awal pagi ini. Pemergian pelakon itu pada usia 62