ARTIKEL

IIng Shii Ngie (duduk kiri) di pejabat JPN Sibu untuk menandatangani watikah pelantikannya sambil disaksikan oleh Norazizan (duduk kanan).

JPN Sibu lantik Iing Shii Ngie sebagai Ahli Tribunal Perkahwinan pertama kawasan Sibu

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

SIBU: Cawangan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) di sini telah membuat pelantikan penting dengan melantik Iing Shii Ngie sebagai Ahli Tribunal Perkahwinan yang pertama untuk kawasan tersebut.

Shii Ngie, yang merupakan Setiausaha Persatuan Klan Yin Sibu, merupakan seorang tokoh yang sangat dihormati dalam masyarakat tempatan.

Beliau terkenal dengan penglibatan aktifnya dalam pelbagai organisasi sosial, kebajikan dan komuniti, di mana beliau telah secara konsisten menunjukkan komitmennya untuk berkhidmat kepada masyarakat Sibu.

Pengumuman ini dibuat oleh Pegawai Pendaftaran Bahagian Sibu, Norazizan Hamzah, yang memuji kepimpinan komuniti dan kepakaran undang-undang yang dimiliki Shii Ngie.

“Kami gembira dapat memiliki Encik Iing Shii Ngie, seorang pemimpin masyarakat yang disegani dan Setiausaha Persatuan Klan Yin Sibu, untuk menyertai pasukan kami sebagai Ahli Tribunal Perkahwinan yang pertama bagi cawangan Sibu,” kata Norazizan, hari ini.

Menurutnya, pengalaman luas Shii Ngie dalam undang-undang perkahwinan dan keluarga, ditambah dengan pemahaman yang mendalam tentang keperluan masyarakat, menjadikannya pilihan yang ideal untuk peranan penting itu.

Dalam jawatan baharu ini, Shii Ngie bertanggungjawab mempengerusikan tribunal berkaitan perkahwinan, mendengar kes dan memberikan pendapat nasihat kepada JPN tentang perkara berkaitan pendaftaran dan pembatalan perkahwinan.

Pelantikan ini merupakan satu langkah penting untuk memperkukuhkan keupayaan jabatan mengendalikan isu berkaitan perkahwinan di kawasan Sibu.

Mengulas mengenai pelantikannya itu, Shii Ngie menzahirkan keterujaannya selepas diberi kepercayaan untuk memegang peranan baharu itu.

“Saya merasa amat berbesar hati dengan kepercayaan yang diberikan kepada saya untuk memegang jawatan ini dan peluang untuk berkhidmat kepada masyarakat Sibu dalam kapasiti ini.

“Saya berharap dapat memanfaatkan kepakaran undang-undang saya dan hubungan erat saya dengan komuniti untuk memastikan penyelesaian kes-kes berkaitan perkahwinan secara adil dan cekap,” ujarnya.

Penubuhan Tribunal Perkahwinan dan pelantikan Shii Ngie sebagai ahli pertamanya bagi cawangan Sibu dijangka akan memberikan lebih banyak ketelusan, amalan konsisten dan kebolehcapaian dalam mengendalikan kes berkaitan perkahwinan dalam bandar dan kawasan sekitarnya.

BERITA LAIN

Tiga lelaki tiba-tiba rebah akibat rokok tercemar

BERLIN, Jerman: Dua lelaki tiba-tiba rebah semalamselepas menghisap rokok yang mengandungi bahan tidak diketahui, lapor agensi berita Jerman (dpa). Rokok berkenaan dipercayai dibeli daripada penjual

BERITA TERBARU

Tiga lelaki tiba-tiba rebah akibat rokok tercemar

BERLIN, Jerman: Dua lelaki tiba-tiba rebah semalamselepas menghisap rokok yang mengandungi bahan tidak diketahui, lapor agensi berita Jerman (dpa). Rokok berkenaan dipercayai dibeli daripada penjual