Trending

Jualan kraf negara merosot akibat COVID-19 – Nancy Shukri

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

GEDONG: Nilai jualan kraf negara tahun ini dicatatkan pada RM182.7 juta sehingga 30 Sept lepas, jauh merosot berbanding RM519.7 juta tahun lepas, kata Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Datuk Seri Nancy Shukri, hari ini.

Katanya, kemerosotan jualan ini berlaku berikutan pandemik COVID-19 yang melanda negara ini sejak awal tahun ini.

“Berikutan kesan daripada penularan wabak pandemik COVID-19, Kraftangan Malaysia telah mengunjurkan sasaran baharu bagi jualan kraf tahun 2020, iaitu berjumlah RM200 juta berbanding sasaran awal RM500 juta,” katanya selepas merasmikan bangunan baru bengkel Seri Gedong Songket di Kampung Kanchong Baru Gedong, kira-kira 83 kilometer dari Kuching.

Menurutnya kerajaan telah memperkenalkan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana), melalui Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) yang diumum Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin 5 Jun lepas, dalam usaha memulihkan ekonomi rakyat dan negara yang terjejas akibat penularan wabak pandemik COVID-19.

“Kraftangan Malaysia sedang giat melaksanakan pelbagai program dalam usaha membantu usahawan kraf tempatan menghadapi situasi ekonomi yang amat mencabar ketika ini,” katanya.

Nancy berkata, di antara usaha ini termasuklah Program Pembangunan Kemahiran Komuniti yang dilaksanakan di bawah Inisiatif Pembangunan Kemahiran Dan Peningkatan Kemahiran, dalam usaha membangun dan memperkasa komuniti kraf bagi melibatkan diri secara langsung dalam perusahaan kraf, untuk menjana pendapatan utama atau sampingan.

“Pelaksanaan program ini merupakan hasrat kerajaan dalam usaha membantu kumpulan sasar, iaitu belia dan beliawanis, asnaf, golongan B40 (bandar dan desa), masyarakat Orang Asli, etnik Sabah dan Sarawak, kumpulan rentan (ibu tunggal, orang kurang upaya dan warga emas) serta penganggur,” katanya.

Katanya, sebanyak 47 projek dengan 159 aktiviti makmal kemahiran kraf di seluruh negara, telah dan bakal berlangsung bagi tempoh empat bulan, bermula dengan Program Pembangunan Kemahiran Komuniti Kraf Tekstil ECO Print Ba’Kelalan, di Sarawak pada 15 hingga 18 Sept lepas.

Menurutnya program ini memfokuskan kepada empat inisiatif, iaitu pembangunan produk, pembangunan komuniti, pasaran dan promosi serta komunikasi pasaran bersepadu, yang terbuka kepada seramai 3,720 orang kumpulan sasar merangkumi bidang kraf tekstil, hasil rimba, hasil logam, hasil tanah dan aneka kraf.

 

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

26 November 2023

Berita Terbaru