CENTEXS tawar empat program latihan Tenaga Hijau

Trending

Kaji tambang Malaysia Airlines Kuala Lumpur-Kuching – Wan Junaidi

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel
Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar

KUCHING: Bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar menggesa kerajaan untuk mengkaji tambang penerbangan lebih berpatutan untuk rakyat.

Beliau yang juga bekas Ahli Parlimen Santubong itu berkata, ini amat diperlukan bagi penerbangan Malaysia Airlines Kuala Lumpur-Kuching.

“Saya ingin menyeru kerajaan untuk meneliti kadar tambang penerbangan syarikat penerbangan nasional (Malaysia Airlines) Kuala Lumpur-Kuching agar mampu dimiliki, terutamanya rakyat Sarawak,” katanya kepada The Borneo Post hari ini ketika menyiarkan jumlah pelancong secara amnya.

Ketika ini katanya, penerbangan pulang untuk kelas ekonomi menggunakan MAS berharga lebih RM2,000 – jelas ia bukan harga yang mampu dimiliki orang ramai.

Kesalinghubungan ini penting bukan sahaja atas sebab sosioekonomi, tetapi juga integrasi antara penduduk dari kedua-dua bahagian negara ini.

Beliau mengakui ada syarikat penerbangan lain yang menawarkan pilihan lebih murah, namun beliau mendakwa rakyat Sarawak lebih gemar menggunakan Malaysia Airlines kerana ia merupakan syarikat penerbangan nasional.

“Ia memberikan mereka rasa kekitaan kerana peranannya sebagai syarikat penerbangan nasional. Justeru, ia tidak sepatutnya mengenai wang dan keuntungan,” katanya.

Baca lain  Padah jurujual judi online

Wan Junaidi menambah, kerajaan serta Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom) perlu memandang serius perkara ini bagi mencari penyelesaian secara berkesan.

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

7 Jun 2023

Berita Terbaru