Kajian Klinikal Fasa 3 vaksin Covid-19 bermula 21 Januari 2021

KUCHING: Kajian Klinikal Fasa 3 vaksin Covid-19 akan bermula pada 21 Januari 2021 di sembilan buah hospital Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di bawah kelolaan Pusat Kajian Klinikal (CRC) masing-masing.
Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kajian klinikal yang pertama dilakukan di Malaysia ini dijangka akan melibatkan seramai 3,000 sukarelawan.
Malah, katanya Malaysia bakal menjadi negara pertama di luar negara China untuk kajian calon vaksin “inactivated Covid-19 vaccine” buatan Institute of Medical Biology Chinese Academy of Medical Sciences, China (IMBCAMS).
“Kesemua keperluan regulatori termasuk kelulusan etika dari Medical Review & Ethics Committee (MREC) dan akhir sekali, Clinical Trial Import License (CTIL) dari NPRA telah diperolehi pada 8 Januari 2021,” katanya ketika mengumumkan mengenai pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), hari ini.
Selain itu, Muhyiddin berkata Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) juga telah meluluskan pendaftaran vaksin Covid-19 yang dihasilkan syarikat farmaseutikal, Pfizer.
Justeru, katanya Malaysia dijangka akan menerima bekalan vaksin Pfizer untuk fasa pertama pada hujung Februari.
“Sebagai persediaan awal bagi memastikan pengagihan vaksin Covid-19 kepada rakyat negara ini berjalan lancar apabila bekalan diperolehi, KKM telah membangunkan Pelan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan.
“Bagi mencapai imuniti kelompok, sebanyak 60-70 peratus atau 20-23 juta populasi Malaysia perlu dberikan vaksin Covid-19,” katanya.
Perdana Menteri menambah buat masa ini, kerajaan telah menandatangani perjanjian awal dengan fasiliti Covax, syarikat Pfizer dan AstraZeneca bagi perolehan vaksin COVID-19 untuk mendapatkan jaminan bekalan vaksin sebanyak 40 peratus liputan populasi.
Pada masa sama, beliau berkata kerajaan juga sedang dalam proses rundingan akhir dengan Sinovac, CanSino dan Gamaleya bagi mendapatkan jaminan bekalan vaksin bertambah melebihi 80 peratus jumlah populasi negara atau 26.5 juta.
“Kerajaan akan pastikan hanya vaksin yang memenuhi ciri-ciri keselamatan, berkualiti dan berkesan akan didaftarkan dan digunakan di Malaysia.
“Proses penilaian ini dibuat oleh Jawatankuasa Penilaian Produk NPRA untuk kelulusan dan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah bagi tujuan pendaftaran sebelum vaksin Covid-19 tersebut boleh digunakan di Malaysia,” katanya.

Suara Sarawak