ARTIKEL

George Oscar bersama ahli jawatankuasa dan penduduk Kampung Taee bersedia menerima kunjungan orang ramai ke sambutan Gawai 2024 di Kampung Taee pada 1 Jun.

Kampung Taee adakan perarakan pada Hari Gawai

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Kampung Taee akan mengadakan birarak (perarakan) pada Hari Gawai untuk mempamerkan pakaian tradisi dan pahlawan komuniti Bidayuh Bi-Bukar.

Birarak tersebut akan bermula pada jam 11 pagi dengan menyajikan pengunjung dengan pengalaman kebudayaan.

Pengunjung juga akan dihidang dengan makanan asli Bidayuh, dan berpeluang menyertai tarian tradisional serta pertandingan karaoke.

Sementara itu, pada sebelah malam, pertandingan Kumau dan Kaleng Gawai turut diadakan selain persembahan kebudayaan dan artis tempatan.

Acara tersebut dijangka menarik ribuan pengunjung tempatan dan antarabangsa dan dimeriahkan dengan kehadiran Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tebedu, Dr Simon Sinang Bada.

Sambutan itu akan diadakan di rumah Ketua Kaum Balu Tuda, kira-kira enam kilometer dari Jalan Baki-Riih, yang boleh dilalui melalui Bazaar Baru Baki di Batu 32, Jalan Kuching-Serian.

Pengerusi Penganjur, George Oscar, menzahirkan penghargaan kepada penaja, Pepsi Malaysia, dan kesemua penyokong mereka.

Katanya, tema pada tahun ini iaitu ‘Bipakat Nagap Adat’ (Bersatu untuk mengukuhkan budaya dan tradisi) yang menjanjikan pengalaman unik dan tidak dapat dilupakan oleh semua orang.

Pepsi, dengan tradisi lamanya menghormati warisan budaya Borneo yang meriah dan bersemangat untuk memupuk perpaduan, terutamanya penghargaan seni.

Antara pelbagai usaha mereka untuk memperkasakan seni tempatan, Pepsi dengan bangganya menaja pembinaan pentas besar bagi penghibur Kampung Taee.

Dihiasi dengan reka bentuk menarik gaya seni Malaysia Timur, pentas itu melambangkan dedikasi Pepsi untuk menyediakan platform bagi masyarakat tempatan mempromosikan budaya mereka kepada dunia.

Naib Presiden Pemasaran di Etika, Amy Gan, berkongsi tentang perjalanan Pepsi di Malaysia Timur yang telah didorong oleh komitmen tulen untuk memelihara dan mempromosikan tradisi unik dan warisan seni di rantau ini.

Katanya, tajaan Pepsi bagi perarakan Kampung Taee, sambutan dan pentas baharu mereka adalah sebahagian daripada usaha berterusan itu.

“Kami berbesar hati untuk menyokong dan memperkayakan komuniti kreatif tempatan.

“Pada tahun ini, kami juga telah mencipta video muzik dan lagu yang menarik bertajuk ‘Pepsi Harvest Festival Anthem’ yang akan menjadi muzik iringan yang amat baik bagi pelancong Malaysia Timur yang pulang untuk beraya bersama orang tersayang,” ujarnya.

Melengkapkan pelancaran video muzik baharu mereka, Pepsi turut melancarkan tin Festival Menuai 2024 Edisi Terhad yang boleh didapati secara eksklusif di Malaysia Timur.

Direka oleh artis Malaysia Timur yang berbakat, Daphne Siaw dan Charles Mawan, tin yang menarik secara visual ini menampilkan corak dan simbol rumit yang unik kepada Sarawak dan Sabah,dengan menggabungkan kepelbagaian motif budaya asli yang digemari semua.

Tin cantik ini kini boleh didapati semasa acara di Kampung Taee dan merupakan gandingan yang sesuai untuk sambutan tersebut.

BERITA LAIN

Kerap pantau harga barang

SIBU: Impak kenaikan harga diesel di Semenanjung kemungkinan akan memberi kesan kepada Sabah dan Sarawak. Kebimbangan ini disuarakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit

BERITA TERBARU