ARTIKEL

Kanak-kanak OKU rentung dalam kebakaran

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Anggota bomba melakukan pemadaman terhadap sebuah rumah dua tingkat di Kampung Tanjung Hulu, Saratok.

SARATOK: Berbaki 48 jam umat Islam menyambut Aidilfitri, kita dikejutkan dengan tragedi menyayat hati apabila seorang kanak-kanak perempuan kelainan upaya (OKU) ditemui rentung dalam kejadian kebakaran di Kampung Tanjung Hulu, Jalan Abang Haji Puteh Alias, di sini malam tadi.

Dugaan sebelum Aidilfitri itu berlaku kira-kira jam 8.18 malam yang turut memusnahkan sebuah rumah dua tingkat.

Menurut Jurucakap Pusat Gerakan Operasi (PGO) Bomba Sarawak, seramai tujuh anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Saratok dikerahkan ke lokasi kejadian.

“Semasa operasi pemadaman terkawal dan proses overhaul dilakukan, pihak bomba menemui satu mayat iaitu seorang kanak-kanak perempuan OKU lemah pembelajaran berumur 12 tahun ditemui rentung di ruangan bilik tidur.

“Mangsa kemudiannya diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan lanjut,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Sebelum kejadian, PGO Bomba Sarawak berkata, mangsa berada di bilik tidur tingkat atas manakala nenek, sepupu dan ibu saudaranya berada di tingkat bawah.

Jelasnya, bapa mangsa ketika itu telah keluar rumah membeli barang keperluan kerana bekalan elektrik terputus ketika itu.

Katanya, empat penghuni terdiri tiga perempuan dan seorang lelaki berumur antara 15 hingga 70 tahun terselamat dalam kejadian itu.

Operasi tamat pada jam 10.40 malam dan punca serta jumlah kerugian masih dalam siasatan.

Kebakaran telah memusnahkan rumah dan seorang kanak-kanak OKU turut terkorban dalam kejadin tersebut.

BERITA LAIN

280 individu sertai Larian Amal Rakyat 2.0

KUCHING: Seramai 280 individu telah menyertai program Larian Amal Rakyat 2.0 yang berlangsung semalam. Program larian tersebut anjuran Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), Sekolah

BERITA TERBARU