ARTIKEL

Kanak-kanak perlu didedahkan dengan Bahasa Isyarat Malaysia

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Menteri Muda Pembangunan Wanita, Kanak-Kanak dan Kesejahteraan Komuniti Mohammad Razi Sitam memegang kamus Bahasa Isyarat Malaysia (BIM) selepas sidang media bersama wartawan, hari ini (Foto Mohd Azzman Rosali)

KUCHING: Masyarakat perlu didedahkan dengan Bahasa Isyarat Malaysia (BIM) bagi meningkatkan persefahaman dari aspek komunikasi antara individu biasa dan mereka yang mengalami masalah pendengaran (pekak).

Menteri Muda Pembangunan Wanita, Kanak-Kanak dan Kesejahteraan Komuniti Mohammad Razi Sitam berkata, ia selaras dengan misi Kerajaan Sarawak dibawah pimpinan Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg untuk memberi pendedahan berkaitan pembelajaran BIM bermula dari pendidikan awal kanak-kanak.

“Pendedahan tersebut perlu diterapkan kepada anak-anak seawal usia tiga tahun sekali gus mempromosikan kepentingan BIM agar bahasa tersebut dapat dikuasai pada masa akan datang.

“Apabila masyarakat dapat menguasai BIM, hubungan dengan komuniti pekak dapat dieratkan di samping meningkatkan persefahaman antara kedua-dua pihak melalui komunikasi tersebut,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menghadiri Bengkel Pemerkasaan Orang Pekak 2022, di Hotel Imperial, Boulevard, di sini, hari ini.

NOTIS TENDER

BERITA LAIN

Jambatan Sebauh dijangka siap lebih awal

SEBAUH : Kemajuan kerja-kerja pembinaan Jambatan Sebauh menyeberangi Sungai Kemena dekat sini berada pada tahap 12.67 peratus dan lebih awal. Menurut Timbalan Premier Datuk Amar

Bangunan Persatuan Autistik Kuching diperbesar

KUCHING: Kerajaan Sarawak menyediakan geran sebanyak RM4,179,000 untuk membina blok pendidikan tiga tingkat kedua Persatuan Autistik Kuching (KAA) yang baharu. Menteri Pembangunan Wanita, Kanak-kanak dan

BERITA TERBARU

Thailand perlu pertimbang pindahkan ibu negara

BANGKOK: Thailand mungkin perlu mempertimbangkan untuk memindahkan ibu negaranya, Bangkok kerana paras air laut yang semakin meningkat, kata seorang pegawai kanan di pejabat perubahan iklim

Eksport produk kayu menurun

KUCHING: Prestasi nilai eksport produk perkayuan Sarawak merekodkan penurunan sebanyak sembilan peratus dengan sebanyak RM682 juta berbanding RM752 juta untuk tempoh sama tahun lalu. Timbalan Premier Datuk Amar Awang Tengah Ali