ARTIKEL

A SpaceX Falcon 9 rocket lifts off from launch pad LC-39A at the Kennedy Space Center with the Intuitive Machines' Nova-C moon lander mission, in Cape Canaveral, Florida, on February 15, 2024. The IM-1 mission is part of NASA’s Commercial Lunar Payload Services (CLPS) program to understand more about the Moon’s surface ahead of the coming Artemis missions. Intuitive Machines' Odysseus lander would be the first US spacecraft to land on the moon in over 50 years. It is expected to land near the south pole of the moon on February 22. (Photo by Gregg Newton / AFP)

Kapal angkasa peribadi AS berlepas ke bulan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

AMERIKA SYARIKAT: Sebuah kapal angkasa AS yang cuba mendarat di bulan, berlepas pada awal Khamis dari Pusat Angkasa Kennedy di Florida, iaitu usaha kedua yang diketuai pihak swasta tahun ini selepas yang pertama berakhir dengan kegagalan.

Mesin Intuitif, misi peneraju syarikat Houston IM-1, berharap untuk menjadi entiti bukan kerajaan pertama yang mencapai sentuhan lembut di bulan dan mendaratkan robot AS pertama di permukaan, sejak misi Apollo lebih lima dekad lalu.

Pendarat Nova-C berbentuk heksagon bernama Odysseus meletup di atas roket SpaceX Falcon 9 pada 01:06 pagi Khamis waktu tempatan.

IM-1 sepatutnya meledak pada Rabu, tetapi pelancaran itu ditangguhkan selepas SpaceX menemui suhu yang tidak normal ketika ia cuba meningkatkan tenaga pendarat.

Pendarat itu mempunyai jenis enjin cecair metana dan oksigen superdingin baharu yang memberikannya kuasa untuk sampai ke destinasinya dengan cepat, mengelakkan pendedahan berpanjangan kepada kawasan sinaran tinggi yang mengelilingi bumi yang dikenali sebagai tali pinggang Van Allen.

Trent Martin dari Mesin Intuitif memberitahu wartawan bahawa, minggu ini peluang untuk mengembalikan Amerika Syarikat ke bulan buat kali pertama, sejak 1972 adalah satu kejayaan kejuruteraan yang melakukan penerokaan besar.

Walaupun ditangguhkan, kapal itu masih dijangka tiba di tapak pendaratannya Malapert A pada 22 Februari, kawah hentaman 300 kilometer dari kutub selatan.

NASA berharap akhirnya dapat membina kehadiran jangka panjang dan menuai ais di sana untuk air minuman serta bahan api roket di bawah Artemis, program Moon-to-Mars perdananya.

NASA membayar Mesin Intuitif AS$118 juta untuk menghantar perkakasan sains untuk lebih memahami dan mengurangkan risiko alam sekitar untuk angkasawan, yang pertama dijadual mendarat tidak lebih awal daripada 2026

. Terdapat lebih banyak kargo berwarna-warni di atas kapal, termasuk arkib digital pengetahuan manusia dan 125 arca mini bulan oleh artis Jeff Koons.

Selepas pendaratan, muatan dijangka berjalan sekitar tujuh hari sebelum malam lunar di kutub selatan, menyebabkan Odysseus tidak dapat beroperasi.

BERITA LAIN

Norway tutup sempadan kepada pelancong Rusia

OSLO: Norway pada Khamis berkata, ia menutup sempadannya kepada pelancong Rusia, menutup akses terakhir mereka ke kawasan Schengen tanpa sempadan Eropah. Sehingga 29 Mei, kebanyakan

Mokhber presiden sementara

TEHRAN: Pemimpin Tertinggi Revolusi Islam Iran Ayatollah Seyyed Ali Khamenei mengisytiharkan selama lima hari tempoh berkabung awam berikutan kematian Presiden Ebrahim Raisi dan rombongannya dalam

Periksa syarikat produk rempah tercemar

MUMBAI: Lembaga rempah kerajaan India telah melakukan pemeriksaan kilang ke atas dua syarikat pengeluar rempah terkemuka berikutan larangan asing susulan tuduhan beberapa produk telah dicemari

Sekolah di Pakistan ditutup 7 hari

ISLAMABAD: Berikutan peningkatan suhu dan gelombang haba di wilayah Punjab, timur Pakistan, semua sekolah awam dan swasta akan ditutup selama tujuh hari dari 25 hingga

BERITA TERBARU

Nikmati tawaran bermusim HONOR Magic

KUCHING: Berikutan permintaan tinggi HONOR Magic6 Pro dalam warna unggu awan (cloud purple), HONOR bakal membawakan varian tersebut dan pembelian bermula pada 31 Mei ini.