Teruna berani buka perniagaan syarikat bukan bumiputera

Trending

Kapal bawa warga asing tiba di Arab Saudi

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

JEDDAH: Sebuah kapal yang membawa 1,687 orang awam dari lebih 50 negara yang melarikan diri dari keganasan di Sudan berlabuh di Arab Saudi semalam, kata Kementerian Luar dan ia usaha pemindahan terbesar oleh kerajaan Teluk setakat ini.

Arab Saudi menerima beberapa pusingan pemindahan melalui udara dan laut sejak pertempuran meletus di negara ketiga terbesar di Afrika itu pada 15 April, sebahagian daripada disifatkan penganalisis sebagai usaha untuk meletakkan dirinya sebagai pemain utama dalam bertindak balas kepada krisis serantau.

“Kumpulan yang tiba di bandar pantai Jeddah dari Pelabuhan Sudan pada Rabu itu diangkut oleh salah satu kapal kerajaan, dan kerajaan menyediakan semua keperluan asas warga asing sebagai persediaan untuk berlepas mereka,” kata kementerian itu.

Ia termasuk 13 warga Saudi, manakala selebihnya datang dari negara di seluruh Timur Tengah, Afrika, Eropah, Asia dan Amerika, tambah kementerian itu.

Kementerian Luar Indonesia berkata, seramai 560 warganegara berjaya dipindahkan dari Sudan ke Arab Saudi, walaupun tidak jelas sama ada kesemua mereka berada di atas bot yang sama yang tiba di Jeddah pada pagi Rabu.

Baca lain  Pemutus nyaman Petronas dipuji

Jakarta sedang memindahkan satu lagi kumpulan lebih 300 warganya melalui darat dari Khartoum ke Pelabuhan Sudan dalam persediaan untuk pusingan kedua pemindahan, kata jurucakap Teuku Faizasyah kepada AFP.

Sementara itu, Kementerian Luar Sri Lanka berkata, seramai 13 rakyatnya tiba di Jeddah dari Sudan, dan 12 orang lagi sedang menunggu pemindahan di Pelabuhan Sudan.

Saluran Al-Ekhbariya yang bersekutu dengan negara Saudi menyiarkan rakaman penumpang mengibarkan bendera Arab ketika mereka turun dan pasukan keselamatan Arab Saudi membawa bayi keluar dari bot itu.

Pertempuran di Sudan menyatukan pasukan yang setia kepada ketua tentera Abdel Fattah al-Burhan menentang mereka yang menyokong timbalannya yang bertukar saingan Mohamed Hamdan Daglo, yang memerintah Pasukan Sokongan Pantas (RSF) separa tentera yang kuat.

Sekurang-kurangnya 459 orang terbunuh dan lebih 4,000 cedera, menurut angka agensi PBB pada Selasa. – AFP

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

28 Mei 2023

Berita Terbaru