Trending

KDA FC akur terlalu beri ruang hingga ‘diratah’ Perak FC

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

IPOH: Terlalu memberi ruang dan sering kehilangan bola kepada pihak lawan menjadi punca utama kekalahan Kedah Darul Aman (KDA) FC pada aksi pembukaan Piala Malaysia di Stadium Perak malam semalam. 

Itu yang dapat dirumuskan pengendali skuad Sang Kenari, Nafuzi Zain selepas menyaksikan pasukannya tersungkur 3-1 kepada Perak FC walaupun berjaya mendahului seawal minit pertama menerusi jaringan Manuel Ott. 

“Perak merupakan pasukan lebih baik pada malam ini terutamanya pada separuh masa pertama dan kita terpaksa menerima hakikat Kedah tidak bermain dengan baik berbanding tuan rumah. 

“Kami banyak kehilangan bola kepada pihak lawan… jelas sekali ini tidak bagus terutamanya menentang pasukan yang dahagakan kemenangan,” katanya pada sidang media selepas perlawanan di sini semalam.

Nafuzi berkata anak buahnya juga terlalu banyak memberi ruang kepada pemain Perak yang akhirnya ‘menghukum’ mereka dengan tiga jaringan.

Pada aksi berkenaan, Sang Kenari hanya mampu mempamerkan aksi bertahan pada babak pertama  walaupun memperoleh gol awal.

Pemain KDA kemudian seperti hilang tumpuan apabila tuan rumah mengikat kedudukan 1-1 apabila Luciano Guaycochea menyempurnakan sepakan penalti, tiga minit selepas rehat.

Perak berjaya mendahului pada minit ke-55 selepas Luka Milunovic menyudahkan hantaran silang Firdaus Saiyadi. 

KDA terpaksa beraksi dengan 10 pemain apabila Rodney Celvin dilayangkan kad merah kerana menendang kepala Seo Seonung pada minit ke-61 dan situasi itu dimanfaatkan sepenuhnya Perak untuk mengawal permainan sehingga berjaya meledak gol ketiga menerusi pemain gantian Hakimi Mat Isa pada minit ke-86.

Sementera itu, ketua jurulatih Yusri Che Lah melahirkan rasa syukur selepas berjaya menjinakkan KDA dan kebangkitan yang dipersembahkan anak buahnya terutama pada babak kedua membantu kejayaan skuad itu.

“Alhamdulillah, saya bersyukur kerana Perak FC akhirnya berjaya mengecap kemenangan di tempat sendiri sejak sekian lama tidak melakukannya malah mereka (pemain) mempamerkan aksi yang cukup bertenaga untuk melakar kemenangan,” katanya. – BERNAMA

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

Gol Ronaldo memukau

BINTANG sensasi, Cristiano Ronaldo membuktikan sentuhan ajaibnya apabila menyumbat gol

E-Paper

27 November 2023

Berita Terbaru