Trending

Kebocoran hos loji Fukushima

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

ANKARA: Ketika Jepun meneruskan rancangan kontroversinya untuk melepaskan sisa nuklear yang dirawat ke laut, pihak berkuasa mengesan bahan radioaktif lebih tinggi daripada biasa dalam air hujan di sekitar tangki simpanan, lapor media tempatan pada Jumaat.

Tokyo Electric Power Company (TEPCO) berkata, kebocoran itu ditemui dalam hos yang digunakan untuk memindahkan air terawat, lapor Agensi Anadolu memetik penyiar Jepun NHK.

Syarikat itu bagaimanapun menambah air yang bocor kekal di dalam pengadang.

Di tengah-tengah kritikan daripada negara jiran terutamanya China, Jepun bersedia untuk melepaskan air nuklear yang dirawat dari loji kuasa nuklear Fukushima Daiichi yang musnah ke laut beberapa minggu akan datang.

“Seseorang menyebabkan keretakan dengan pisau pemotong semasa mengeluarkan bungkusan di sekeliling hos selepas ia dihantar,” kata TEPCO. Pihak berkuasa menemui keretakan pada hos berukuran sekitar empat sentimeter.

TEPCO berkata ia mengesan 33,000 becquerel tritium seliter dalam air hujan yang dikumpulkan daripada benteng yang mengelilingi tangki menyimpan air terawat pada Jun.

“Memandangkan hos itu juga digunakan untuk memindahkan air terawat dari tangki lain, TEPCO menganalisis air dalam benteng di sekeliling tangki dan mengesan sehingga 67,000 becquerel tritium seliter.

Jumlah itu melebihi 60,000 becquerel, piawaian yang ditetapkan oleh Kerajaan Jepun untuk melepaskan tritium ke alam sekitar,” kata laporan NHK.

Jepun merancang untuk merawat sisa nuklear untuk mengurangkan paras tritium kepada kira-kira satu pertujuh daripada garis panduan Pertubuhan Kesihatan Sedunia untuk kualiti air minuman sebelum melepaskannya ke laut. – Bernama-Anadolu

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru