Keluarga, wartawan ikuti perbicaraan MH17

AMSTERDAM: Ratusan ahli keluarga mangsa pesawat MH17 Malaysia Airlines dan wartawan telah mendaftar untuk menghadiri perbicaraan yang ditunggu-tunggu dan dengan kawalan keselamatan ketat di Mahkamah Daerah The Hague di Kompleks Kehakiman Schiphol bermula Isnin.

Persoalan sama ada empat tertuduh akan hadir di mahkamah atau hanya diwakili peguam atau mereka akan dibicarakan tanpa kehadiran, hanya akan diketahui pada hari tersebut. Pegawai Kehakiman Media Mahkamah Daerah The Hauge, Yolande Wijnnobel berkata, beliau tidak boleh mendedahkan nama peguam dan suspek, namun mengesahkan dua peguam mahu mewakili seorang daripada suspek tersebut di mahkamah.

“Ini adalah kes jenayah Belanda di Mahkamah Belanda dan hanya peguam Belanda boleh mewakili tertuduh di sini,” tegas beliau. Pada Jun 2019, pasukan penyiasatan bersama (JIT) terdiri daripada Australia, Belgium, Malaysia, Belanda dan Ukraine, telah mengeluarkan waran tangkap antarabangsa terhadap tiga warganegara Rusia – Igor Girkin, Sergey Dubinsky, Oleg Pulatov dan seorang warganegara Ukraine Leonid Kharchenko atas dakwaan menembak jatuh MH17 berhampiran Torez di Donetsk Oblast, Ukraine, membunuh kesemua 298 penumpang dan kru pesawat tersebut.

Ketika ditanya sama ada mahkamah akan mendengar perbicaraan sebenar dengan saksi memberi keterangan pada hari tersebut, Winjnnobel menjelaskan, pada peringkat ini hanya membabitkan prosedur pemeriksaan bahan kes. “Ia adalah prosedur yang hakim mahu selesaikan pada Isnin dan ia terlalu awal untuk hakim mendengar merit kes tersebut,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Wijnnobel berkata, sehingga kini perbicaraan akan diteruskan seperti dijadual walaupun dalam situasi semasa di Eropah akibat penularan wabak Covid-19.

Suara Sarawak