ARTIKEL

Kelvin: Sabah, Sarawak bukan tempat buangan penjawat awam bermasalah

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Dr Kelvin Yii Lee Wuen

KUCHING: Tindakan Kerajaan Persekutuan memindahkan sembilan pegawai polis yang sedang disiasat kerana memeras ugut ke Sabah dan Sarawak adalah satu penghinaan dan kerugian besar kepada kedua-dua wilayah ini.

Ahli Parlimen Bandar Kuching Dr Kelvin Yii Lee Wuen menegaskan, kerajaan pusat tidak seharusnya menganggap Sabah dan Sarawak sebagai kawasan pembuangan penjawat awam yang menghadapi tindakan tatatertib.

“Tindakan sedemikian membuka persoalan yang lebih besar mengenai – kekerapan tindakan sedemikian dan adakah selama ini menjadi amalan biasa untuk hanya memindahkan penjawat awam yang bermasalah serta tidak berprestasi ke kdua-dua negeri ini.

“Berapa kerap dan sejauh mana masalah ini berlaku? Adakah ini kini dianggap amalan biasa dan boleh diterima oleh kerajaan?, soalannya dalam kenyataan, hari ini.

Ketua Pemuda Pakatan Harapan (PH) itu turut menggesa pihak berkaitan khususnya menteri bertanggungjawab untuk memandang serius perkara terbabit.

Tegasnya, langkah sebegini bukan bertujuan untuk menghukum penjawat awam, tetapi menetapkan standard dan kecekapan perkhidmatan awam negara yang menjadi tunjang kerajaan termasuk mempunyai insentif yang lebih baik bagi mereka yang berprestasi di bawah merit.

Terdahulu, Timbalan Ketua Polis Selangor Datuk S Sasikala Devi berkata, siasatan dijalankan terhadap sembilan anggota polis selepas dipercayai terlibat kes pemerasan seorang ahli perniagaan di Gombak, Selangor mengenai pemilikan dadah, baru-baru ini.

Kesemua anggota terdiri daripada konstabel hingga sub inspektor masih dijalankan secara terperinci dengan kesemua anggota yang terlibat telah ditukarkan ke beberapa balai polis dan bahagian di Sabah dan Sarawak.

BERITA LAIN

Kapit berpotensi pengeluar utama koko

KOTA SAMARAHAN: Bahagian Kapit mempunyai potensi besar untuk dimajukan sebagai salah satu kawasan pengeluar utama koko di Sarawak. Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Katibas, Lidam

Dua saspek curi motosikal berjaya dicekup

MIRI: Seorang lelaki tempatan dan warganegara Indonesia yang terlibat dalam kes curi motosikal berjaya ditangkap oleh pasukan Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD)

Tujuh lelaki ditangkap terlibat sabung ayam

MIRI: Tujuh lelaki berjaya ditangkap dalam serbuan sabung ayam di kawasan Kampung Bersatu, di sini, baru-baru ini. Ketua Polis Daerah Miri Asisten Komisioner Alexson Naga

BERITA TERBARU

Asil dagang nambah 23.8 peratus

BANDAR SERI BEGAWAN: Penyampau dagang entara Sarawak enggau Brunei Darussalam nambah 23.8 peratus, manggai RM3.76 bilion ba taun 2023. Sapit Premier Sarawak, Datuk Amar Awang

SDRAC enggau Yayasan Sime Darby mantu komuniti

KUCHING: Sime Darby Rent-A-Car (SDRAC) – Hertz Malaysia enggau Yayasan Sime Darby bekerejasama meri bantu ngagai komuniti di Kampung Siol Kandis di Petrajaya ba sebengkah