ARTIKEL

Kembara tawan puncak Gunung Murud

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Keadaan cuaca hujan dan suhu yang sangat sejuk tidak menghalang pendaki Kelab Kembara Anak Sarawak (Kembara) menawan puncak Gunung Murud, Pulong Tau berketinggian 2,423 meter dari aras laut, baru-baru ini.

Presiden Kembara Yusuf Buji berkata seramai 23 orang ahli Kembara menyertai Ekspedisi Menawan Puncak Murud berkenaan, yang bermula pada 6 Mac (Ahad) lalu.

“Pada Ekspedisi kali ini, para pendaki Kembara berlepas dari Kuching ke Miri dan kemudian terbang ke Lawas terus menuju ke Ba’Kelalan menaiki pacuan empat roda.

“Para pendaki bertolak ke Lepo Bunga untuk mula mendaki sehingga ke Church Camp (persinggahan pertama sebelum menaiki puncak), dengan mengambil masa empat jam.

“Para pendaki kemudian bertolak mendaki puncak dengan mengambil masa 4 jam 40 minit,” katanya yang dihubungi, semalam.

Yusuf berkata, ekspedisi Kembara itu adalah sebagai usaha kelab mempromosikan gunung di Sarawak selain membawa ahli-ahli baru merasakan pengalaman mendaki gunung.

Selain itu, katanya ekspedisi kali ini juga sebagai menjenguk Papan Tanda Puncak Gunung Murud yang dipacak pada tahun 2019.

“Ekspedisi berakhir dengan singgah semalam di Merarap Hot Spring Longe untuk berehat,” katanya.

Ekspedisi disertai oleh Evelin Ruman, Mohamad Zamahari Abdullah, Danny Jabing, Najib Jeman, Dyg Shamsinar Abng Shamsudin, Zulkifli Johari, Dyg Annuriza Awang Sapuani, Dewi Susanti Joli, Nurul Aini Rosdi, Suriani Abdul Latif, Sueronie Mahli, Mohteah Kassim, Dr. Sara Azreen, Ripit Seman, Jinoi Raop, Alvin Vincent Abeng, Che Rafidi Che Mat, Mohd Aizuddin, Nordianah Sebli, Aisya Saidatina Khadijah, Kamarul Ariffin Mohamad dan Evonne Lee.

BERITA LAIN

SMK Muara Tuang muncul juara

SADONG JAYA: Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Muara Tuang melakar sejarah tersendiri apabila muncul juara Kejohanan Bola Sepak Bawah 15 Tahun, Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Bahagian (MSSB)

BERITA TERBARU

Anugerah pencetus semangat Bonnie

KUCHING: Jaguh powerlifting dunia kelahiran Sarawak, Bonnie Bunyau Gustin menyifatkan Anugerah Olahragawan Paralimpik Kebangsaan 2023 diterima malam kelmarin sebagai pencetus semangat untuk terus cemerlang dalam

Tiga bot nelayan ditahan APMM

MIRI: Tiga bot nelayan tempatan bersama 1,000 kilogram ikan dirampas oleh Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Zon Miri di kedudukan 3.3 batu nautika barat laut

Geng Piji tumpas

KUCHING: Geng Piji yang aktif mencuri kenderaan selain terlibat dalam kes pecah rumah, samun dan curi kabel akhirnya tumpas apabila ketua termasuk 11 ahlinya dicekup