Kerjasama sejahterakan wilayah utara Sarawak

KUCHING: Tabung Alam Sedunia (WWF-Malaysia) menandatangani Memorandum Perjanjian (MoA) dengan Forum Masyarakat Adat Dataran Tinggi Borneo (Formadat) dan Persatuan Pembangunan dan Pendidikan Masyarakat Penan Sarawak (PADE).

Tujuan perjanjian supaya kedua-dua organisasi akar umbi itu membantu meningkatkan kesejahteraan masyarakat dan persekitaran di wilayah utara Sarawak.

MoA tiga tahun berkuat kuasa pada 31 Oktober lalu melibatkan Projek Pengurusan Hutan Lestari  dan Penjanaan Pendapatan dari Sumber Asli untuk Masyarakat Asli di Jantung Borneo (HoB).

Projek tersebut juga dibiayai Kementerian Persekutuan Jerman untuk kerjasama ekonomi dan pembangunan melalui badan penasihat bernama Beratungsstelle für private Träger (Bengo).

Ketua Pegawai Eksekutif WWF-Malaysia Sophia Lim berkata, kerjasama itu membawa kepada pengukuhan penglibatan di lapangan dan ketelusan dengan masyarakat.

“Usaha sama ini juga untuk memastikan kelestarian sumber semula jadi kita untuk generasi kini dan akan datang. “Kami berharap dapat membina sinergi dan kerjasama berterusan yang bertahan lama untuk memberi manfaat kepada kehidupan orang ramai, sekali gus mendorong perlindungan dan pemuliharaan sumber dan warisan kita semula jadi kita,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Formadat Malaysia John Trawe Kuda menjelaskan, kerjasama ini sesuai kerana kedua-dua organisasi bekerja dalam pemeliharaan dan pemuliharaan budaya tradisional dan ekosistem.

“Ia membawa lebih banyak kejayaan dalam memberi kesedaran dan melaksanakan amalan lestari seperti pertanian organik dan perlindungan tebing sungai di dataran tinggi Kelabit-Maligan,” ujarnya.

Sementara itu, Pengerusi PADE Ezra Uda memberitahu, persatuan diberi penghormatan untuk menandatangani MoA pertamanya sejak ditubuhkan sembilan tahun lalu.

“Kami memilih untuk bekerjasama dengan WWF-Malaysia kerana kemudiannya mempunyai tujuan jelas dalam memastikan pembangunan lestari dilaksanakan semasa bekerja dengan masyarakat.

“Pada tahun 2018, WWFMalaysia mendekati PADE untuk berkolaborasi dengan sebuah proyek pemeliharaan dan pemberdayaan masyarakat yang melibatkan tujuh kampung di Kuba’an-Puak.

“Kami mengambil kesempatan ini untuk bekerjasama dengan WWF kerana ini selaras dengan komitmen PADE dalam mengembangkan masyarakat Penan,” tegasnya.

Ezra menambah bahawa WWF-Malaysia mempunyai rekod prestasi yang baik dalam bekerja dengan masyarakat pribumi di negara ini, dan organisasi ini prihatin terhadap kesejahteraan orang Penan.

“Kami percaya bahawa MoA ini akan memberi manfaat kepada PADE dan masyarakat Penan,” jelasnya lagi.