ARTIKEL

Keselamatan pengguna pengangkutan air sentiasa diutamakan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Lee mendengar taklimat pembangunan Tasik Biru dari Henry pada lawatan kerja di Tasik Biru, semalam.

BAU: Kementerian Pengangkutan melalui Lembaga Sungai-Sungai Sarawak (LSS) akan sentiasa memantau keselamatan kemudahan pengangkutan air di negeri ini.

Menterinya Datuk Lee Kim Shin berkata, ia termasuk aktiviti pelancongan di kawasan tasik yang menggunakan bot sebagai kemudahan pengangkutan.

“Pihak kita sentiasa memantau semua jenis kemudahan pengangkutan bagi memastikan ia disediakan dengan mematuhi semua langkah-langkah keselamatan di bawah Ordinan Sungai Sarawak.

“Ia termasuk pengangkutan seperti bot yang disediakan di sini kerana kita mahu keselamatan penumpang terus terjamin,” katanya kepada pemberita selepas lawatan kerja ke Tasik Biru, hari ini.

Dalam pada itu, Lee berkata beliau berpuas hati dengan tahap keselamatan serta kemudahan yang disediakan termasuk menyediakan jaket keselamatan serta penggunaan ponton terapung.

“Kawasan ini amat berpotensi, melihat kepada pelan pembangunan Tasik Biru, saya percaya ia bakal menjadi destani pelancongan popular di Sarawak selain sudah mempunyai pelbagai kemudahan pengangkutan, jalan raya serta sebagainya,” ujarnya.

Mengulas lanjut, Lee memberitahu orang ramai juga boleh datang ke Tasik Biru di Bau menggunakan perkhidmatan bas awam dengan tambang hanya RM1 sekali perjalanan.

Turut hadir Timbalan Menteri Pengangkutan II merangkap ADUN Tasik Biru Datuk Henry Harry Jinep.

BERITA LAIN

Keterangkuman sosial POSKOM selari dengan PCDS 2030

SIBU: Program Outreach – Santuni Komuniti (POSKOM) yang diperkenalkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat Sarawak (JKMS) adalah selari dengan Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 (PCDS) 2030. Ahli

BERITA TERBARU

17,034 warga emas Jepun meninggal sendirian

TOKYO: Satu tinjauan terkini oleh Agensi Polis Kebangsaan Jepun (NPA) menunjukkan bahawa 17,034 warga emas yang tinggal bersendirian meninggal dunia di rumah di seluruh negara

Pertingkat usaha bantu PKS tembusi pasaran luar

SAMARKAND: Usaha membantu perusahaan kecil dan sederhana (PKS) Malaysia menembusi pasaran luar negara perlu dipertingkat bagi mengangkat kedudukan syarikat berkenaan, kata Perdana Menteri Datuk Seri