Trending

Kestabilan institusi keluarga ramuan utama kebangkitan tamadun – Tunku Azizah

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

KUALA LUMPUR: Kestabilan institusi kekeluargaan adalah satu keperluan (darurah) pada zaman sekarang, titah Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Baginda bertitah, ia bukan saja mengukuhkan masyarakat untuk membina bangsa tetapi membentuk individu yang akan memimpin kebangkitan sebuah peradaban.

Tunku Azizah bertitah, institusi kekeluargaan yang stabil adalah ramuan utama bagi kebangkitan peradaban dan unit keluarga memainkan peranan asas dalam menentukan masa kini serta masa depan mana-mana negara.

“Keunggulan material bukan pemangkin kebangkitan dan kejatuhan peradaban. Ia adalah jiwa yang korup yang menyalahgunakan penggunaan bahan menyebabkan keruntuhan peradaban tidak dapat dilupakan.

“Sejarah dunia sendiri menyaksikan kejatuhan tamadun akibat masyarakat yang rasuah,” titah baginda dalam ucapan sebagai speaker pada Persidangan Maya Institut Keluarga Antarabangsa Doha (DIFI) 2021, Perkahwinan: Pembentukan dan Komponen Kestabilan, malam tadi.

Persidangan itu bertujuan untuk memaparkan gambaran fenomena perkahwinan di dunia, dengan memberikan tumpuan khusus di Arab.

DIFI adalah institut dasar dan advokasi global yang berusaha memajukan pengetahuan mengenai keluarga Arab dan menggalakkan dasar berasaskan bukti.

Ia ditubuhkan Pengerusi Yayasan Qatar Bagi Pendidikan, Sains dan Pembangunan Komuniti Qatar, Sheikha Moza Bint Nasser pada tahun 2006 dan sebahagian usaha yayasan untuk memupuk masyarakat yang sihat, berpendidikan yang disokong oleh perpaduan keluarga yang kuat di Qatar dan rantau ini.

Tunku Azizah dalam ucapannya bertitah, keluarga yang tidak stabil mempunyai kesan negatif dan mangsa utama adalah kanak-kanak seperti kenakalan, gangguan psikologi.

Titah baginda, kesan negatif keluarga yang tidak stabil jika tidak dibendung akan membanjiri masyarakat dengan individu yang membawa kepada kejatuhan tamadun.

“Beta ingin menekankan di sini walaupun kita menyedari hal ini, sering dalam ketegasan dan kekuatan kehidupan kita, kita sering mengabaikan untuk memberi perhatian yang cukup terhadap isu kritikal ini, dari mana sebahagian besar kehidupan kita berasal dan berkembang,” titah baginda.

Permaisuri juga menyeru semua orang membangunkan perubahan pemikiran – tidak kira jantina, kelas, warna kulit atau kepercayaan untuk mengatasi masalah yang dihadapi oleh setiap keluarga.

Baginda menegaskan, hanya melalui revolusi ini, keluarga akan dihargai dan dipelihara dan dilihat sebagai tanggungjawab bersama semua ahli keluarga.

“Beta ingin mengingatkan diri kita bagaimana masyarakat banyak berubah sehingga kita perlu melakukan perubahan asas kepada mentaliti kita.

“Kerana tanpa revolusi mental ini, kita mungkin tidak dapat mengatasi cabaran yang dihadapi setiap keluarga.

“Oleh itu, marilah kita semua mengetepikan keangkuhan dan ego kita dan bergerak ke hadapan sebagai satu unit kerana masyarakat yang luas akan berkembang dan makmur,” titah baginda.

Tunku Azizah juga bertitah, masyarakat harus mengambil tanggungjawab mengukuhkan institusi keluarga sama ada menyertai program atau pertubuhan peringkat negeri atau bukan negeri.

“Keluarga perlu berdaya tahan dan ini berpunca bukan saja daripada dua elemen pertama iaitu ekonomi dan kesihatan, tetapi juga keupayaan keluarga untuk pulih daripada sebarang krisis dihadapi,” titah baginda.

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru