ARTIKEL

Kiat duduki PEPERIKSAAN

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

SELEPAS MENEMPUH CUTI PANJANG, akhirnya sekolah dibuka, kini masanya bagi pelajar berdepan dengan peperiksaan penggal. Adakah anda sudah sedia menjawab soalan perperiksan bagi tujuan mengukur pemahanan anda bagi subjek yang telah dipelajari? Berikut ialah tip bagi pelajar menghadapi peperiksaan.

1. Persiapan yang baik: Mula mempersiapkan diri sejak awal sebelum ujian. Jangan menunda-nunda waktu untuk memulakan masa belajar serta sesi mengulang kaji anda.

2. Buat jadual belajar teratur dengan waktu istirahat yang cukup agar anda tetap segar: Pastikan anda memahami subjek yang akan diuji dan fokus pada topik yang paling penting. 3. Menggunakan sumber tersedia: Manfaatkan buku teks, catatan kuliah, sumber dalam talian dan materi yang diberikan oleh guru anda. Bergabunglah dalam kumpulan pelajar jika anda rasakan hal ini dapat membantu anda memahami pelajaraan dengan lebih baik.

4. Buat latihan soalan: Salah satu cara terbaik mempersiapkan diri adalah dengan menjawab soalan latihan. Jawab soalan ujian lama atau latihan yang relevan dengan subjek yang akan diuji.

5. Memahami petunjuk ujian: Ketika anda menerima kertas soalan, baca petunjuk dengan cermat sebelum mula menjawabnya. Pastikan anda memahami format dan soalan yang diajukan.

6. Atur waktu dengan baik: Ketika anda menyelesaikan ujian, perhatikan batasan waktu untuk setiap bahagian atau soalan dikemukakan. Jika anda menemui soalan yang susah, jangan terlalu lama terpaku padanya. Segera lanjutkan ke soalab berikutnya dan kembali lagi nanti jika masih ada waktu.

7. Mengelola stres: Stres ialah hal yang wajar sebelum ujian, tetapi cubalah untuk tetap tenang. Gunakan teknik santai seperti bernafas dalamdalam untuk mengurangkan kecemasan. Ingatlah bahawa anda telah mempersiapkan diri dengan baik, dan ini hanyalah satu kesempatan untuk menunjukkan pengetahuan anda.

8. Mengurus jawapan: Ketika anda menjawab soalan, pastikan jawapan anda rapi dan mudah dibaca. Jika anda mengerjakan soalan Matematik atau ilmiah, Kiat duduki berikan langkah yang jelas jika diminta.

9. Jawab semua soalan: Usahakan untuk menjawab semua pertanyaan, bahkan jika anda tidak yakin tentang jawapannya. Anda mungkin mampu mendapatkan sebahagian poin jika menjawab daripada tidak menjawab sama sekali.

10. Semak jawapan: Jika ada waktu tersisa setelah anda selesai mengerjakan semua pertanyaan, periksa kembali jawaban anda. Periksa adakah terdapat kesalahan semasa menanda jawapan atau adanya pemahaman yang salah. Ingatlah persiapan yang baik dan sikap yang positif dapat membantu anda menghadapi ujian dengan lebih percaya diri. Semoga tip ini membantu anda meraih keputusan yang baik bagi peperiksaan yang anda tempuhi! 

LAIN-LAIN BERITA

Dendang nurani malam bersama Palestin

DEWAN Bahasa dan Pustaka Cawangan Sarawak (DBPCS) menganjurkan persembahan Dendang Nurani-Malam Bersama Palestin di Balai Budaya sebagai tanda laungan keadilan sisi kemanusia, barubaru ini. Acara

Kongsi pengetahuan, pengalaman

KUNJUNGAN hormat Pengarah Ikmas, Hanifuddin Roslan, ke Pusat Penerangan Islam (IIC) disambut baik oleh Ketua Pegawai Eksekutif IIC, Dr Asmah Othman. Pengurus Bahagian Penyelidikan dan

Anak lambat bercakap

ANAK saya belum bercakap. Kenapa si kecil saya tidak bercakap? Berapa banyak perkataan yang sepatutnya dikeluarkan oleh kanak-kanak berumur dua tahun? Gejala anak lambat bercakap

Penjagaan kebun musim hujan

MUSIM hujan, adakalanya menjadi kelebihan kepada tanaman kerana keperluan airnya mencukupi. Secara tidak langsung, anda tidak perlu menyiram. Bagaimanapun, musim hujan juga antara punca tanaman

Terima kasih Tun Taib

ALLAHYARHAM TUN PEHIN SRI ABDUL TAIB MAHMUD tokoh Sarawak disegani membawa pelbagai perubahan kepada masyarakat berbilang kaum dan agama di Bumi Kenyalang. Mempelopori bidang politik,

BERITA TERBARU