Trending

K’jaan tanggung subsidi lebih RM100 bilion setahun jika harga minyak mentah dunia cecah US$100 setong

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel
Menteri Ekonomi Rafizi Ramli ketika sesi perbahasan usul Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia ke-12 (KSP RMK12) di Dewan Rakyat, semalam. | BERNAMA

KUALA LUMPUR: Kerajaan dijangka menanggung subsidi lebih RM100 bilion setahun sekiranya harga minyak mentah dunia mencecah US$100 setong, melainkan reformasi dilaksanakan terhadap sistem subsidi, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata, perbincangan berkenaan subsidi bersasar tidak dapat dielakkan apabila melibatkan anjakan besar yang perlu dilaksanakan untuk mengukuhkan kedudukan fiskal negara. 

Menjawab pertanyaan Datuk Seri Johari Abdul Ghani (BN-Titiwangsa) berkenaan komitmen politik bagi melaksanakan subsidi bersasar ini, beliau menyatakan keyakinan bahawa Kerajaan Perpaduan akan melaksanakan tindakan yang betul dan membuat perubahan sepenuhnya berkenaan subsidi bersasar.

“Pada 2022, kerajaan menanggung subsidi pukal lebih RM80 bilion bagi RON95, diesel, gas petroleum cecair dan elektrik.

Semalam, harga minyak mentah dunia mencecah US$95 setong dan akan mencecah US$100 setong tidak lama lagi. 

“Pada harga ini, (US$100) subsidi yang ditanggung kerajaan boleh melepasi RM100 bilion setahun,” katanya ketika menggulung perbahasan usul Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (KSP RMK12) bagi Kementerian Ekonomi di Dewan Rakyat semalam.

Rafizi berkata, secara rasional, adalah lebih baik sekiranya perbelanjaan ini disasarkan kepada golongan yang benar-benar memerlukan dan diperuntukkan untuk khidmat rakyat serta perbelanjaan pembangunan lain.

Bagaimanapun, beliau berkata kaedah yang digunakan perlu adil untuk rakyat mengimbangi kesan makro lain seperti inflasi.

Sehubungan itu, Rafizi berkata kerajaan telah mewujudkan Pangkalan Data Utama (Padu) yang akan menjadi mekanisme utama subsidi bersasar, dengan mengenal pasti golongan yang layak. 

“Padu yang dijadual dilancarkan pada Januari 2024 akan mengintegrasikan data mikro daripada pelbagai agensi kerajaan. Ini juga bererti, sebagai permulaan kepada program subsidi bersasar ini,” katanya.

Menerusi sistem Padu, kriteria yang ditentukan tidak lagi mengikut kumpulan sasar sebelum ini iaitu pendapatan isi rumah semata-mata, malah turut merujuk kepada aspek lain antaranya tanggungan, lokaliti, jarak ke tempat kerja serta pemilikan aset seperti rumah, kenderaan dan tanah untuk mendapatkan pendapatan boleh belanja bersih, katanya. – BERNAMA

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

27 November 2023

Berita Terbaru