ARTIKEL

Komitmen politik dalam manifesto

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

GABUNGAN Parti Sarawak (GPS) telah melancarkan manifesto PRK DUN Jepak di Bintulu oleh Timbalan Pengerusi GPS merangkap Pengarah PRK DUN Jepak, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan semalam, sekali gus membuktikan kesungguhan gabungan empat parti itu menawan 22,804 pengundi di kawasan itu dan tekadnya untuk mengukuhkan kemenangan secara bermaruah.

 Jepak terdiri daripada 55 peratus pengundi Melayu/ Melanau, 34 peratus Iban, enam peratus Cina, tiga peratus Orang Ulu, satu peratus Bidayuh dan lainlain satu peratus. 

Dalam PRN pada 4 November 2021, calon GPS Datuk Talib Zulpilip meraih majoriti 4,243 undi menewaskan tiga calon lain dari PSB, PBK dan Bebas.  

Raba’ah Sudin (PSB) mendapat 2,034 undi, Stevenson Joseph Sumbang yang kali ini turut bertanding lagi hanya mendapat 587 undi, dan Tuan Kazan (Bebas) sekadar mendapat 141 undi.

Kali ini, Iskandar Turkee, 54, menjadi ayam tambatan GPS turun ke gelanggang sebagai anak tempatan yang berpengalaman luas sebagai penjawat awam setelah berkhidmat 14 tahun dengan Kerajaan Sarawak dan 16 tahun dengan Kerajaan Persekutuan.  

Selain mendapat sokongan kuat daripada kepemimpinan parti dan rakyat tempatan di sebalik kehilangan penyandang, Talib Zulpilip pada 15 September lalu, calon berdarah campuran Vaie Segan dan Iban ini dikatakan mesra rakyat dan mampu meneruskan visi dan legasi Allahyarham.

Manifesto pilihan raya ialah dokumen rasmi yang dikeluarkan oleh parti politik atau calon untuk memberitahu pengundi tentang matlamat, dasar, aku janji dan komitmen mereka jika mereka dipilih.

Tujuan utama manifesto pilihan raya adalah: Manifesto membantu parti politik atau calon memperkenalkan diri kepada pengundi.

Ia menerangkan siapa mereka, apa nilai-nilai mereka, dan apa yang mereka wakili.

Manifesto menerangkan dasardasar dan janji-janji yang parti politik atau calon ingin capai jika mereka memperoleh sokongan pengundi. 

Manifesto GPS yang berteraskan tema ‘Menjamin Jepak Stabil, Maju, Makmur’ merakamkan 23 rekod cemerlang GPS di bawah teraju Premier Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

Melalui lebih 120 inisiatif yang digagaskan oleh beliau, kini Sarawak berada di landasat tepat dan kukuh untuk muncul sebagai negeri maju berpendapatan tinggi menjelang 2030.

Kecemerlangan prestasi berkenaan meliputi kejayaan menuntut 13 perkara di bawah Perjanjian Malaysia 1963, sosial, ekonomi, kewangan, Pakej Bantuan Khas Sarawakku Sayang (BKSS) bernilai RM6.7 bilion ketika rakyat terkesan akibat pandemik COVID-19, pelaksanaan ekonomi digital dan penubuhan Dana Kekayaan Berdaulat Masa Depan Sarawak.

Seyogia diingatkan, Sarawak diiktiraf oleh Bank Dunia sebagai negeri maju dengan pendapatan negara kasar (PNK) melebihi ambang pendapatan tinggi AS$13,205 (RM61,500).

Kejayaan Sarawak juga berjaya menuntut Cukai Jualan Negeri sebanyak lima peratus ke atas produk petroleum daripada Petronas. Sejak 2019 sehingga 6 Oktober lalu, hampir RM15 bilion telah diraih. 

Perlu ditekankan, Kerajaan Sarawak membentangkan belanjawan tahunan mencecah RM10 bilion, sekali gus tertinggi di negara ini, mengatasi Belanjawan Selangor, Johor dan Pulau Pinang.

Malah, rizabnya juga meningkat daripada RM30 bilion kepada RM40 bilion.

Semua ini membuktikan kecemerlangan kepemimpinan Kerajaan GPS. Kita perlu akui manifesto dirancang untuk mempengaruhi pengundi.

Dengan menyampaikan janji-janji yang menarik dan dasar-dasar yang relevan dengan kebimbangan pengundi, parti politik berharap dapat meyakinkan pengundi untuk memberi undi kepada calon yang ditampilkan.

Jika parti politik atau calon memenangi pilihan raya, manifesto mereka boleh menjadi panduan untuk dasar-dasar yang mereka ingin laksanakan. Manifesto boleh dijadikan panduan untuk membuat keputusan dan merancang program-program kerajaan.

Dalam konteks ini, Manifesto PRK Jepak mengemukakan 14 janji teras merangkumi politik, keselamatan, kemudahan asas, bekalan air dan elektrik, pengiktirafan Tanah Hak Adat Bumiputera (NCR), menyediakan rumah mampu milik, modal insan, penyertaan aktif golongan muda, dan dasar inklusif, kebebasan beragama, budaya dan adat resam demi keharmonian dan kesejahteraan sosial.

Dengan mendedahkan matlamat dan aku janji kepada orang ramai, parti politik atau calon menunjukkan komitmen mereka kepada demokrasi.

Ini membantu mengukuhkan legitimasi kerajaan yang terpilih, kerana pengundi telah memberikan undi mereka berdasarkan janji-janji ini.

Manifesto boleh membantu meningkatkan kesedaran awam tentang isu-isu politik dan sosial.

Ini boleh merangsang perbincangan awam dan membuat pengundi lebih berinteraksi dengan proses politik.

Manifesto politik yang baik sepatutnya mempunyai beberapa ciri utama untuk menjadikannya berkesan dan relevan kepada pengundi.

Manifesto GPS dipersembahkan dengan reka bentuk yang mudah, menarik dan dibantu oleh infografik dan gambar.

Manifesto itu jelas dan terperinci mengenai matlamat, dasar-dasar dan aku janji serta komitmen GPS dan calonnya.

Untuk itu, pengundi perlu tahu dengan tepat apa-apa yang dijanjikan dan bagaimana parti atau calon bercadang untuk mencapainya.

Janji-janji yang terkandung dalam manifesto seharusnya realistik dan dapat dicapai.

Manifesto berkenaan tidak mengandungi janji-janji yang tidak mungkin dilaksanakan.

Didapati manifesto berkenaan menyentuh isu-isu utama yang dihadapi oleh masyarakat tempatan di Jepak dan Sarawak pada amnya.

Ia merangkumi dasar-dasar yang relevan dan memberi penyelesaian kepada masalah-masalah semasa.

Manifesto berkenaan didapati inklusif, membincangkan dasar dan inisiatif yang memberi manfaat kepada semua lapisan masyarakat tanpa mengira latar belakang etnik, agama, jantina atau status sosioekonomi. Manifesto itu menggalakkan keadilan sosial dan ekonomi.

Yang jelas, manifesto berkenaan adalah berdasarkan maklumat, data dan statistik yang kukuh serta fakta yang sahih.

Pernyataan dan janji-janji yang dibuat disokong oleh bukti dan data yang sah.

Manifesto itu juga mempromosikan pembangunan mampan dan kelestarian masa depan sesuai dengan fokus yang diberi oleh Premier Sarawak dengan mempertimbangkan impak jangka panjang terhadap ekonomi, alam sekitar dan masyarakat.

Ia memikirkan tentang generasi akan datang.

Manifesto itu disampaikan dengan cara yang kreatif dan menarik.

Ia pasti dapat menarik perhatian pengundi, terutamanya generasi muda.

Manifesto ini perlu disebarkan seluas-luasnya bukan saja dalam bentuk cetak, tetapi juga melalui media sosial agar jangkauan khalayaknya lebih luas.

 Manifesto politik yang baik adalah alat penting dalam proses demokrasi yang membantu pengundi membuat keputusan yang berinformasi dan memberi panduan kepada parti politik atau calon dalam melaksanakan dasar-dasar mereka jika dipilih.

Sudah tentu calon GPS dapat melaksanakan aku janji dalam manifesto ini demi kesejahteraan dan peningkatan kualiti hidup lebih 35,000 penduduk di Jepak.

Manifesto merupakan satu daripada cara untuk berkomunikasi dengan pengundi.

Ia membantu menggalakkan pengundi untuk memberikan undi kepada parti politik atau calon yang menyampaikan janji-janji yang dianggap relevan atau penting oleh pengundi.

Manifesto yang berkesan boleh mempengaruhi pilihan pengundi dan menyumbang kepada hasil pilihan raya.

Apabila parti politik atau calon memenangi pilihan raya, manifesto mereka menjadi dasar panduan untuk pentadbiran.

Janji-janji yang terkandung dalam manifesto menjadi sebahagian daripada mandat yang diberikan oleh pengundi kepada kerajaan yang terpilih.

Oleh itu, ia membantu mengukuhkan legitimasi dan keabsahan kerajaan.

Manifesto politik boleh meningkatkan kesedaran awam tentang isu-isu politik dan sosial.

Dengan menyampaikan janji-janji dan dasar-dasar, ia merangsang perbincangan awam dan melibatkan pengundi dalam proses politik.

Manifesto politik dalam PRK Jepak dapat memainkan peranan yang penting dalam membentuk dan membimbing proses politik dan pembangunan negara, dan ia mempunyai kesan yang meluas dalam masyarakat.

• Dato Dr Jeniri Amir ialah penganalisis politik dan Felow Kanan Majlis Profesor Negara.

LAIN-LAIN BERITA

Kisah Prabowo panglima terbuang

BERDASARKAN hitung pantas, Prabowo Subianto sudah hampir pasti akan mengangkat sumpah sebagai Presiden Republik Indonesia ketujuh pada Oktober depan. Kiraan pantas dan tidak rasmi tersebut

Selidik pemungut derma

MENURUT pprm.dbp.gov. my derma ialah pemberian yang ikhlas berupa wang dan lain-lain kepada orang miskin; dan juga bantuan wang kapada kumpulan (yayasan dan lain-lain). Mudah

Kematian semakin dekat

KEMATIAN, sebagai satusatunya kepastian dalam kehidupan manusia, menghantui fikiran manusia sejak awal zaman.  Kehidupan pasti diakhiri dengan kematian sebagaimana firman Allah SWT dalam al-Quran surah

Presiden kelapan bulan sepuluh

KIRAAN cepat (quick count) sejumlah badan bebas berkaitan Pemilihan Presiden (Pilpres) Indonesia 2024 pada Sabtu, 17 Februari, menunjukkan pasangan PrabowoGibran unggul teratas. Mereka meraih 58.48

Bahaya bah betina

SEKALI air bah, sekali pantai berubah. Sekali banjir melanda, air masuk rumah, keseluruhan isi di dalam rumah berubah. Banjir suatu fenomena alam yang sentiasa melanda

Kenapa perlu belanja lebih?

KETIKA melayari media sosial seperti Facebook, hampir setiap rakan alam maya atau netizen berkongsi mengenai bebanan hidup yang dialami disebabkan kenaikan harga barangan keperluan. Kos

BERITA TERBARU

Projek panel solar kurangkan kos elektrik

SEBUYAU: Kolej Universiti i-CATS telah melaksanakan Projek Pemasangan Panel Solar di Kampung Lumut Baru yang bertujuan untuk membantu penduduk di kawasan ini. Projek itu dilaksanakan

Jom lihat flora, fauna waktu malam

KUCHING: Orang ramai berpeluang untuk melakukan aktiviti Urban Forest Night Walk di Sama Jaya Nature Reserve, pada waktu malam bermula jam 7 hingga 10 malam.

Premier sokong reka bentuk dalaman terkini ART

KUCHING: Premier Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg menyokong konsep dan reka bentuk dalaman terkini Transit Aliran Autonomi (ART). Sarawak Metro Sdn. Bhd.