Trending

Kongres Dunia Palestin 2023 seru menolak penyelesaian dua negara

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

KUALA LUMPUR: Kongres Dunia Palestin 2023 (WPC2023) yang berlangsung di Putrajaya, diadakan secara bersemuka dan webinar, melabuhkan tirainya dengan seruan teguh kepada Kerajaan Malaysia dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk menolak Penyelesaian Dua Negara bagi Palestin.

Kenyataan bersama itu dikeluarkan JustPalestine, MyREF, dan Majlis Perundingan Antarabangsa untuk Palestin (ICCP) pada Isnin menekankan bahawa Penyelesaian Dua Negara dianggap tidak mungkin dicapai disebabkan keberadaan koloni Yahudi di seluruh Tebing Barat.

Selain itu, pembinaan struktur kekal di penempatan haram telah menjadikannya sukar untuk dibongkar atau dipindahkan dan Menteri-menteri Israel yang menetap di penempatan-penempatan ini membuktikan bahawa pendudukan mereka melebihi pengganas Zionis sayap kanan.

Kongres turut mempersoalkan Perjanjian Oslo yang dipuji sebagai perjanjian damai tetapi dilihat sebagai tipu helah yang direka untuk melengahkan penjajahan hingga mengakibatkan kehadiran 700,000 pendatang haram di 250 penempatan di Tebing Barat.

Selain itu, kongres juga meragui kewujudan “temple” di bawah Al Aqsa, menganggapnya sebagai mitos yang bertujuan untuk melaksanakan agenda Israel.

Menurut kenyataan itu, penubuhan negara Palestin haruslah benar-benar demokratik, menjamin hak semua warganya, menegakkan keadilan, tidak membiarkan sesiapa pun terpinggir, dan model ini sejajar dengan sentimen yang semakin berkembang di Barat, yang memperjuangkan keadilan bagi rakyat Palestin.

Dianjurkan oleh Jawatankuasa Pengkoordinasian NGO Islam Bersekutu (ACCIN), Pertubuhan IKRAM, dan Gerakan Pemuda Muslim Malaysia (ABIM), WPC2023 berfungsi sebagai platform penting untuk penglibatan, kerjasama dan memperkukuh hubungan.

Kongres dua hari yang berlangsung dari 17 hingga 18 Jun dirasmikan oleh Sheikh Ekrima Sabri, Imam Masjid Al-Aqsa, dengan ucap tama oleh Profesor Emeritus Datuk Abang Abdullah Abang Ali.

Tokoh-tokoh terkemuka, termasuk bekas Menteri Luar Tan Sri Syed Hamid Albar, bersama-sama wakil-wakil daripada pelbagai NGO dan organisasi masyarakat sivil yang komited terhadap perjuangan Palestin, baik di peringkat tempatan mahupun global turut hadir. – BERNAMA

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru