ARTIKEL

KPDNHEP: Boleh naik harga barangan asalkan tiada catuan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Datuk Rosol Wahid semasa sesi ‘Walkabout’ sempena pelaksanaan Skim Harga Maksimum Keluarga Malaysia (SHMKM) di Pasar Komuniti Stutong, di Kuching, hari ini.

KUCHING: Peniaga dibenar menaikkan harga barangan asalkan tiada unsur pencatuan, kata Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Datuk Rosol Wahid.

Menurutnya, kenaikan harga bahan mentah yang menyebabkan peniaga juga perlu menaikkan harga barangan di pasaran.

“Hari ini, saya mendengar keluhan para peniaga yang mengatakan mereka terpaksa menaikkan harga disebabkan harga bahan mentah yang meningkat.

“Justeru, mereka boleh menaikkan harga, tetapi bukan untuk mendapatkan keuntungan yang tinggi dan melampau,” katanya selepas membuat sesi ‘Walkabout’ sempena Pelaksanaan Skim Harga Maksimum Keluarga Malaysia (SHMKM) 2022 di Pasar Komuniti Stutong, di sini, hari ini.

Dalam pada itu, Rosol berkata barangan di pasar itu mematuhi SHMKM yang telah ditetapkan termasuk telur, ayam, tomato dan sebagainya.

Sementara itu, Rosol memaklumkan bahawa harga barangan dijangka meningkat selepas SHMKM berakhir iaitu pada 4 Februari kelak.

Katanya, pihaknya sudah meramalkan perkara tersebut, namun ia tidak semestinya tepat kerana ramalan yang dibuat adalah untuk memberi langkah berjaga-jaga kepada pengguna agar lebih bersedia.

BERITA LAIN

Program Sarjana Muda Undang-Undang UM dilancar di Sarawak

KUCHING: Perjanjian Persefahaman (MoU) yang ditandatangani antara Kementerian Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat dengan Universiti Malaya (UM) dan Universiti Teknologi Swinburne, Sarawak mewujud dan memudahkan

Program vaksinasi haiwan percuma

KUCHING: Majlis Perbandaran Padawan (MPP) dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Sarawak akan menganjurkan program vaksinasi haiwan peliharaan, esok. Program terbabit akan berlangsung dari jam 9 pagi

BERITA TERBARU