ARTIKEL

Kuching City, S’wak United berhijrah ke Semenanjung?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

SKUAD Kuching City FC dan Sarawak United FC berkemungkinan terpaksa ‘berhijrah’ ke Semenanjung Malaysia bagi menghadapi saingan musim baharu Liga Premier 2021 yang bermula 5 Mac ini sekiranya Kerajaan Sarawak kekal dengan prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 yang ketat.

Pengerusi Kuching City FC, Fazzrudin Abdul Rahman berkata, pengurusan Kuching City FC telah bermesyuarat dan berbincang mengenai perkara tersebut.

“Sebagai permulaan kita berhasrat untuk cuba memohon kepada Liga Bola Sepak Malaysia (MFL), agar empat perlawanan awal kami diadakan di tempat lawan (Semenanjung), bertandang di tempat lawan dahulu memandangkan SOP yang mewajibkan pemain dikuarantin selama 14 hari jika balik ke Sarawak.

“Jika mereka (MFL) bersetuju, kami akan terus pergi ke Kuala Lumpur dan menetap di sana sepanjang empat perlawanan tersebut.

“Selepas empat perlawanan tersebut, kita akan melihat semula SOP Kerajaan Sarawak.

“Jika SOP masih sama mungkin kita akan membuat keputusan untuk memilih satu stadium di Semenanjung sebagai gelanggang tuan rumah kita buat sementara waktu,” katanya.

Sementara itu, Presiden Persatuan Bola Sepak Sarawak (FAS), Datuk Posa Majais mengesahkan bahawa pasukan Sarawak United FC mahu menjadikan stadium di sekitar Lembah Klang sebagai gelanggang rasmi sementara pasukan itu.

Skuad Sarawak United sudah pun ‘berkelana’ di Semenanjung sejak bulan lalu, membuat persiapan. – Bernama

 

BERITA LAIN

Malaysia langkah kanan, tuai dua pingat gangsa

PETALING JAYA: Malaysia memulakan kempen Kejohanan Tenpin Boling Remaja Asia ke-23 dengan langkah positif selepas menuai dua pingat gangsa pada hari pertama saingan yang berlangsung

BERITA TERBARU