SUPP ikrar kekal relevan, terus beri khidmat

Trending

Kuih-muih, juadah RM1 licin dijual

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

LEBIH 3,000 paket kuih-muih dan pelbagai juadah yang dijual pada harga RM1 sepaket licin dibeli pengunjung di sebuah gerai di Taman Klebang Restu di sini yang terletak kira-kira 20 minit dari pusat bandar raya Ipoh.

Terdapat 24 vendor yang mengambil bahagian menghantar kuih-muih dan juadah di gerai yang dibuka pada 2 petang hingga 7.30 malam sepanjang bulan Ramadan ini.

Pelbagai kuih seperti lopes, kuih ketayap, cara berlauk, tauhu bergedil, koktel buah termasuk aneka juadah seperti nasi ayam kunyit, nasi ayam merah, makaroni goreng dan kuetiau goreng yang dijual laris kerana rasanya yang enak.

Pembantu kedai Nurul Nartisa Ishak, 28, berkata inisiatif itu dilakukan agar para pengunjung dapat merasai pelbagai kuih-muih dan juadah dengan harga yang murah iaitu RM1 untuk setiap satu paket.

“Setiap satu paket kuih dan juadah ini dibungkus cukup untuk seorang makan.

Jadi, bila ada yang berkeluarga, mereka dapat membeli dalam kuantiti yang banyak tanpa risau tentang harga yang mahal seperti sesetengah kedai di luar sana.

Baca lain  Capai tahap pelancongan berkualiti

“Gerai kami sudah dibuka sejak dua bulan lepas, setakat ini memang kuihmuih dan juadah di gerai kami akan habis dibeli oleh pengunjung dan rata-ratanya ada yang sanggup datang dari pekan Ipoh kerana mereka teruja dengan harga dan pilihan yang disediakan,” katanya ketika ditemui Bernama.

Nurul Nartisa yang membantu perniagaan iparnya berkata jualan agak memberangsangkan apabila mereka mampu mengekalkan hasil jualan lebih RM3,000 sehari.

“Saya dan pihak vendor tidaklah mendapat keuntungan yang tinggi, cukup-cukup untuk kami para peniaga mendapatkan modal pusingan daripada jualan.

Saya lebih seronok melihat para pengunjung yang hadir dapat membeli kuih-muih dan sajian makanan kami dengan harga murah.

“Ada seorang ayah dan beberapa anaknya hadir ke gerai, ayahnya suruh pilih sahaja apa yang mereka mahu memandangkan terdapat pelbagai pilihan dan harga yang sangat mampu dimiliki oleh setiap golongan lebih-lebih lagi B40.

Bagi vendor, Siti Nur Syazlili Mohd Shafiaie, 33, berkata dia akan menghantar beberapa kuih ke gerai itu antaranya kuih lopes, cara berlauk dan pulut inti bagi membantu meringankan beban keluarga.

Baca lain  Luaskan pasaran usahawan Sarawak

“Setakat ini, saya seronok berniaga macam ini. Bila hantar kuih, habis.

Pengunjung yang datang pun gembira dan ada juga yang datang dari jauh hampir setiap hari bagi merasai keenakan kuih kami. “

Walaupun dijual pada harga yang murah, kami para vendor memastikan kuantiti yang dijual adalah banyak.

Macam satu jenis kuih, saya perlu hantar dalam 10 paket sebab ingin pastikan ada modal pusingan,” katanya.

Seorang pengunjung yang ingin dikenali sebagai Amy berkata sudah masuk hari ketiga dia hadir membeli kuih-muih dan juadah di situ kerana banyak pilihan dan murah.

“Saya datang dari Ipoh, ini sudah masuk hari yang ketiga saya hadir ke sini.

Makanan di sini sedap dan banyak pilihan.

Dengan harga RM1 ini saya dapat membeli macam-macam kuih, kalau saya bawa RM10, saya dapat membeli 10 paket kuih pelbagai jenis tanpa perlu berkira akan harga.

“Tetapi perlu datang awal memandangkan kuih-muih dan juadah akan mula habis menjelang petang.

Saya datang 4.30 petang pun sudah mula tinggal separuh.

Baca lain  Penutupan sempadan negara tidak halang pelaburan

Belum lagi waktu orang balik kerja, pasti licin,” katanya.

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

5 Jun 2023

Berita Terbaru