ARTIKEL

Kukuhkan hubungan perdagangan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

KUCHING: Komuniti perniagaan di Sarawak dan Kalimantan Barat, Indonesia digalakkan untuk menganjurkan lawatan kerja berkala bagi mewujudkan hubungan lebih baik antara kedua-dua pihak.

Gabenor Wilayah Kalimantan Barat Indonesia, Dr Harisson Azroi berkata demikian pada majlis makan malam sempena lawatan kerja syarikat berpangkalan di Sarawak BMAS Holdings Sdn Bhd ke Pontianak, Kalimantan Barat baru-baru ini.

Menurutnya, program seperti itu mampu mewujudkan hubungan perdagangan dua hala yang baik dalam kalangan komuniti perniagaan di Sarawak dan rakan kongsi berpotensi mereka di Wilayah Indonesia.

“Manfaatnya mungkin termasuk pembukaan pasaran baharu untuk komuniti perniagaan, sekali gus meningkatkan peluang ekonomi dan mengukuhkan hubungan perdagangan.

“Terdapat banyak peluang perniagaan untuk diteroka dan kami mengalu-alukan komuniti perniagaan dari Sarawak untuk menceburkan diri di sini, di Kalimantan Barat,” katanya.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Ketua Perhubungan Wilayah Kalimantan Barat, Drs Ignatius Ik.

Sementara itu, Pengasas dan Pengerusi Eksekutif BMAS Holdings Sdn Bhd, Andenson Paran berkata syarikatnya mempunyai rancangan untuk mengembangkan operasi perniagaan ke bandar utama di Kalimantan Barat terutamanya di ibu kota baharu Nusantara.

Menurutnya, salah satu anak syarikat kumpulan itu, Borneo MA Smart Vendors Sdn Bhd (MAS) menjalankan perniagaan dalam perniagaan mesin layan diri dan membuka cawangannya di Kuching, Sibu, Miri, Bintulu dan Kota Kinabalu Sabah sejak dua tahun yang lalu.

LAIN-LAIN BERITA

Ekonomi Malaysia dijangka lebih baik

Prestasi ekonomi Malaysia dijangka lebih baik pada masa depan, disokong oleh permintaan domestik yang berdaya tahan dan pasaran buruh yang stabil, kata Jabatan Perangkaan (DOSM).

MPP perkenalkan inisiatif ‘Fast Lane’

KUCHING: Majlis Perbandaran Padawan (MPP) memperkenalkan inisiatif ‘Fast Lane’ yang bertujuan menarik lebih banyak pembangunan perindustrian dan komersial ke kawasan di bawah bidang kuasanya. Menurut

BERITA TERBARU