ARTIKEL

Ahmad Mazlan (tengah) bergambar bersama-sama peserta Program Pecutan Usahawan Binaan (ACE).

Lahirkan usahawan kontraktor yang berkualiti, berdaya saing di Sarawak

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Seramai 11 individu dalam kalangan warga Sarawak berjaya menamatkan pengajian dalam Program Pecutan Usahawan Pembinaan (ACE) hasil inisiatif Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB).

Program yang dijalankan dengan kerjasama Kementerian Kewangan (MOF) bertujuan untuk memupuk usahawan kontraktor yang mahir, berkualiti tinggi, cekap dan berdaya saing.

Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Seri Ahmad Maslan menekankan peranan penting inisiatif sedemikian dalam memacu industri pembinaan Malaysia ke arah yang lebih baik.

Beliau memberitahu bahawa kehadiran besar Sarawak dalam industri itu, dengan jumlah 10,423 kontraktor menunjukkan kepentingan negeri ini dalam sektor pembinaan.

“Di peringkat nasional, terdapat lebih 100,000 kontraktor dengan nilai keseluruhan industri pembinaan mencecah RM180 bilion tahun ini, termasuk RM90 bilion daripada bajet pembangunan kerajaan, berbanding RM80 bilion pada tahun sebelumnya.

“Dengan kontraktor yang berkualiti, ia akan membawa kejayaan kepada industri dengan nilai yang besar. Ia perlu dibina oleh kontraktor yang berkelayakan, berpengetahuan dan mahir.

“Kami membayangkan masa depan yang menjanjikan bagi sektor pembinaan dengan kontraktor yang cekap dan mahir serta memiliki pengetahuan keusahawanan. Ini penting untuk perjalanan Malaysia ke arah menjadi negara maju dalam bidang keusahawanan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyempurnakan majlis penyampaian sijil Program ACE di Pusat Konvensyen CIDB di sini, hari ini.

Sementara, Ahmad Maslan mengumumkan bahawa MOF telah memperuntukkan tambahan RM5 juta untuk memastikan kesinambungan Program ACE 2.0 pada 2024 dengan menyasarkan penglibatan 150 peserta, dijadualkan bermula Mei tahun ini.

“Bagi program edisi pertama, sebanyak RM10 juta diperuntukkan melalui MOF dengan sasaran 300 peserta.

“Melihat kepada keberkesanan Program ACE CIDB, ia mencetuskan minat MOF untuk memperuntukkan lebih banyak pembiayaan bagi memastikan ia diteruskan pada masa akan datang,” katanya.

Menurut CIDB, ​​Program ACE telah merekrut 262 individu sejak tahun 2022 sehingga 2024 merentasi lima Pusat Satelit ACE (Wilayah Utara, Tengah, Timur, Selatan dan Sarawak).

Dalam pada itu, jumlah 131 peserta menyertai setiap satu Sesi 1/2022 dan 2/2022, diikuti Sesi 1/2023 dan 2/2023, dengan 38 peserta dijangka untuk Sesi 1/2024 bakal memenuhi sasaran 300 peserta.

Program yang disesuaikan untuk kontraktor Bumiputera dalam Gred G1 – G4, adalah sebahagian daripada inisiatif Bajet 2022.

Ia memberi tumpuan kepada meningkatkan kapasiti graduan Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) Bumiputera dan kontraktor muda melalui kursus berstruktur dan Latihan Dalam Kerja (OJT).

Hadir sama Pengerusi CIDB Malaysia Yusuf Abdul Wahab, Timbalan Ketua Eksekutif I Razuki Ibrahim, Pengurus Besar Kanan Suhaimi Mansor, Pengarah CIDB Sarawak Rosmen Ag Hassan, dan pengurus kanan ABM Wilayah Sarawak Roslinda Fadli.

Ahmad Mazlan ketika ditemui pemberita

BERITA LAIN

BERITA TERBARU

Nikmati tawaran bermusim HONOR Magic

KUCHING: Berikutan permintaan tinggi HONOR Magic6 Pro dalam warna unggu awan (cloud purple), HONOR bakal membawakan varian tersebut dan pembelian bermula pada 31 Mei ini.

JINYOUNG tandatangan kontrak eksklusif

BEKAS AHLI B1A4, Jinyoung secara rasmi menandatangani kontrak ekslusif dengan Management Run. Management Run meluahkan perasaan gembira dan terujanya untuk bekerjasama dengan Jinyoung. Mereka terus

Topi ANTI MENIRU

BARU-BARU ini, tular di aplikasi TikTok apabila pengguna @angeloebora1 berkongsi situasi peperiksaan di sebuah sekolah dipercayai di Filipina. Video tersebut melihatkan pelajar memakai topi buatan

Norway tutup sempadan kepada pelancong Rusia

OSLO: Norway pada Khamis berkata, ia menutup sempadannya kepada pelancong Rusia, menutup akses terakhir mereka ke kawasan Schengen tanpa sempadan Eropah. Sehingga 29 Mei, kebanyakan