ARTIKEL

Landasan terbaik pemain kembangkan bakat

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Penganjuran Liga Sepak Takraw Kenyalang (KSL) 2021 tidak hanya dianggap sebagai pentas bagi pemain mengetengah bakat masing-masing.

Malah, kejohanan julung kali dianjurkan badan induk Persatuan Sepak Takraw Sarawak (PSS) dengan kerjasama Perbadanan Sukan Sarawak (SSC) itu juga sebagai medan untuk barisan pemain muda yang selesai menggalas cabaran di temasya Sukan Malaysia (SUKMA) meneruskan kesinambungan bakat yang ada.

Menteri Belia Dan Sukan, Datuk Seri Haji Abdul Karim Rahman Hamzah berkata selalunya pemain muda yang sudah menamatkan tugas mereka di temasya Sukma tiada hala tuju.

Justeru, beliau berharap penganjuran KSL PSS-SSC 2021 akan dapat mencetus satu fenomena baharu terhadap sukan sepak takraw di Sarawak.

“Sekurang-kurangnya pendekatan dilakukan PSS dan SSC dalam mengelola KSL PSS-SSC 2021 dapat memperlihatkan bermula era baharu terhadap pembangunan sukan sepak takraw ini,” katanya ketika berucap pada Majlis Pelancaran Perasmian Kejohanan Liga KSL PSS-SSC 2021 pagi tadi.

KSL PSS-SSC 2021 bermula pada Oktober lalu dan akan berakhir Disember nanti.

Saingan dibahagikan kepada tujuh zon, dengan dua regu yang layak ke final peringkat zon secara automatik akan mewakili zon masing-masing untuk berentap bagi memburu gelaran johan peringkat akhir yang akan berlangsung di Kuching.

Hadiah berupa piala, pingat dan wang tunai menanti pasukan berjaya.

Juara untuk peringkat bahagian menerima wang tunai RM1,500, naib johan RM1,000 dan wang tunai RM500 untuk pemenang tempat ketiga bersama.

Manakala bagi peringkat akhir pula, johan akan menerima wang tunai RM3,000, naib johan menerima RM2,000 dan wang tunai RM1,000 untuk pemenang tempat ketiga bersama.

Hadir sama pada majlis itu Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) SSC, Dr. Ong Kong Swee Timbalan Presiden PSS, Datuk Ismail Abang Saufi dan Ketua Bahagian Pembangunan Sukan SSC, Ahmad Rodzli Hashim.

BERITA LAIN

Jaga manah ‘Kumang Menua’ kitai

KUMANG ba budaya kitai Iban chukup besai bendar reti lalu nya ngenang pemajik, pemintar, pemanah budi basa enggau status siku indu dara. Nya alai, ukai

Dua pendam lama di Song disengkubang

SONG: Dua pendam Iban ditu udah disengkubang orang nadai tanggungpengawa ba penusah diripot nyadi kena 20 enggau 22 Mei tu tadi. Tuai Polis Pelilih Song,

Kaul komuniti Dayak meruan teguh

LUNDU: Penyerakup komuniti Dayak diatu chukup teguh taja ari bemacham raban etnik, ku Sapit Premier, Datuk Amar Douglas Uggah Embas. Iya ti temegah beratika pekara

BERITA TERBARU

Lelaki maut motosikal bertembung kereta

BAU: Seorang buruh lelaki maut apabila motosikal ditunggangnya bertembung dengan sebuah kenderaan dalam kemalangan di Jalan KM 19.5, Jalan Serasot/Stass/Bau di sini, pagi tadi. Ketua

Manfaat lapan komponen KKD

DALAT: Kompleks Kebajikan Dalat (KKD) menjadi penyelesaian kepada cabaran yang dihadapi oleh penduduk di kawasan Dalat pada awal 2000-an. Menteri Pembangunan Wanita, Kanak-kanak dan Kesejahteraan

Perkasa pelancongan tempatan

ENGKILILI: Timbalan Premier Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas mencadangkan agar Agensi Pembangunan Bahagian Betong (BDDA) dan Agensi Pembangunan Sri Aman (SADA) bekerjasama dalam mempromosi