Banjir kilat di sekitar Bandar Raya Kuching

Lanjutkan ujian calitan

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email

BINTULU: Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dengan prosedur operasi standard (SOP) diperketatkan dikuatkuasakan di Bahagian Bintulu mulai tengah malam (14 April) hingga 27 April ini.

Menteri yang bertanggungjawab Jawatankuasa Pengurusan Bencana Bahagian Bintulu (JPBBB) Datuk Seri Dr Stephen Rundi Utom berkata, ini susulan peningkatan mendadak kes positif Covid-19 di bahagian ini.

“Secara keseluruhannya, SOP masih mengikut SOP negeri, kita hanya menyesuaikannya berdasarkan keadaan semasa di sini,” kata Menteri Utiliti itu kepada selepas mempengerusikan mesyuarat, pada Rabu.

Di bawah SOP baharu sehingga 27 April ini, semua aktiviti ekonomi hanya dibenarkan beroperasi dari jam 6 pagi hingga 8 malam, kecuali farmasi, yang boleh dibuka sehingga jam 10 malam. Tidak akan ada tempat makan di kedai kopi dan restoran, dengan hanya bawa pulang dibenarkan, ujarnya.

Rundi berkata, langkah drastik itu perlu diambil bagi mengekang situasi Covid-19 di Bintulu daripada menjadi lebih teruk dengan memetik Sibu sebagai contoh. Beliau menegaskan tempoh 14 hari ini amat penting bagi Bintulu untuk memutuskan rantaian jangkitan dalam komuniti.

“Kemudahan perubatan kami berada pada tahap kritikal, termasuk tenaga kerja kami, ICU, PKRC, dan pusat kuarantin. Jika kita merekodkan lebih banyak kes, bagaimana kita akan menyelesaikan masalah ini?” katanya.

Beliau berkata, PKPB dengan SOP yang diperketatkan sebulat suara dipersetujui oleh semua wakil rakyat, barisan hadapan, dan JPBBB. Menurutnya, gelombang ketiga jangkitan Covid-19 bermula di Sibu, sebelum merebak ke daerah lain, dengan

Bintulu kini dalam peringkat kritikal mengulangi tahap jangkitan yang sama. “Kita melihat beberapa jabatan telah terjejas seperti Laku, Jabatan Bekalan Air Luar Bandar dan Pejabat Pos.

“Kita menyeru kerjasama daripada semua pihak, tetapi akan ada beberapa kumpulan minoriti yang tidak akan bersetuju dengan SOP ini,” tegasnya.

Berdasarkan statistik kes dan jangkitan, Rundi berkata, mereka akan mencadangkan kepada Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) untuk semua sekolah di kawasan bandar untuk melaksanakan pembelajaran dalam talian, manakala secara bersemuka hanya bagi sekolah-sekolah di luar bandar.

“Sekolah di kawasan bandar, kita tiada pilihan dan akan mencadangkan kepada Pengarah Pendidikan Negeri untuk meneruskan pembelajaran dalam talian.

“Jika satu sekolah terjejas, ia menjadi beban dan menjejaskan semua pihak,” katanya. Rundi juga mendedahkan memandangkan trend kes Covid-19 yang semakin meningkat di Bintulu, ujian calitan mandatori untuk kemasukan ke Bintulu, yang berakhir pada 18 April, mungkin dilanjutkan sehingga diberitahu kelak.

“Kita telah mengesan 20 individu dari Sibu dengan keputusan ujian calitan positif, mereka yang mahu melancong ke Bintulu. “Jika kami tidak mengenakan ujian calitan mandatori ini, anda hanya membayangkan individuindividu ini mungkin berada dalam komuniti kami,” tegasnya.

Beliau berkata, kerajaan sedang meneliti pelbagai aspek sebelum melaksanakan SOP itu, dan disebabkan faktor ekonomi, jumlah penguncian tidak boleh dikenakan. Antara yang hadir ialah Ahli Parlimen Bintulu Datuk Seri Tiong King Sing dan Pengerusi JPBBB merangkap Residen Bahagian Bintulu, Jack Aman Luat.

E-Paper

19 Mac 2023

Latest News