ARTIKEL

Lapor aktiviti penyalahgunaan dadah kepada pihak berkuasa

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Mancha berkongsi pandangan pada Program Town Hall Daerah Serian, di sini hari ini.

SERIAN: Lapor terus kepada pihak berkuasa berhubung aktiviti penyalahgunaan dadah yang berlaku dalam masyarakat, tegas Timbalan Pesuruhjaya Polis Sarawak Datuk Mancha Ata.

Menurutnya, usaha membanteras isu berkaitan dadah tidak terletak pada bahu pihak berkuasa sahaja, namun ia memerlukan penglibatan semua pihak.

Katanya, Ketua Masyarakat dan Ketua Kaum (KMKK) berperanan melaporkan aktiviti penyalahgunaan dadah agar dapat diambil tindakan oleh pihak berkuasa.

“Kita selalu mendengar pepatah jangan jaga tepi kain orang. Dalam usaha memerangi dadah ini kita terpaksa menjaga tepi kain orang, tepi kain saudara mara kita dan tepi kain jiran-jiran untuk membanteras dan memerangi habis-habisan dadah ini.

“Kita jangan lalai dan leka. Kita lalai dari sekarang, takut hendak melapor. Kita takut kesannya seperti pandemik yang amat menggerunkan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Program Town Hall Daerah Serian, di Dewan Pentadbiran Kerajaan Sarawak, Bahagian Serian, di sini hari ini.

Jelasnya, pihak polis sentiasa melakukan operasi pembanterasan dadah menerusi Op Tapis dan telah menangkap seramai 5,491 orang yang terlibat dalam penyalahgunaan dadah sepanjang Januari hingga Julai tahun ini.

Manakala di Bahagian Serian, katanya, seramai 170 orang telah ditangkap dalam tempoh yang sama.

Turut serta pada sesi town hall, Pengarah Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) Sarawak Iskandar Turkee dan Pensyarah Perubatan dan Pakar Psikiatrik Unimas Dr Ting Chuong Hok Bernard.

Program turut dihadiri pegawai kanan polis, Residen Bahagian Serian Selamat Jati Yanjah, Pegawai Daerah Tebedu, Joseph Liaw.

RAKAM KENANGAN…Mancha (lima dari kiri) bersama hadirin Program Town Hall Daerah Serian merakam gambar kenangan.

BERITA LAIN

Kapit berpotensi pengeluar utama koko

KOTA SAMARAHAN: Bahagian Kapit mempunyai potensi besar untuk dimajukan sebagai salah satu kawasan pengeluar utama koko di Sarawak. Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Katibas, Lidam

Dua saspek curi motosikal berjaya dicekup

MIRI: Seorang lelaki tempatan dan warganegara Indonesia yang terlibat dalam kes curi motosikal berjaya ditangkap oleh pasukan Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD)

Tujuh lelaki ditangkap terlibat sabung ayam

MIRI: Tujuh lelaki berjaya ditangkap dalam serbuan sabung ayam di kawasan Kampung Bersatu, di sini, baru-baru ini. Ketua Polis Daerah Miri Asisten Komisioner Alexson Naga

BERITA TERBARU

Kapit berpotensi pengeluar utama koko

KOTA SAMARAHAN: Bahagian Kapit mempunyai potensi besar untuk dimajukan sebagai salah satu kawasan pengeluar utama koko di Sarawak. Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Katibas, Lidam

Juruteknik mengaku tidak bersalah pukul isteri

PORT DICKSON: Seorang juruteknik yang rakaman video perbuatan dia memukul isterinya menjadi tular di media sosial bulan lepas, dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini hari