ARTIKEL

Larangan keluar China diperketat

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

HONG KONG: China meningkatkan sekatannya terhadap orang ramai daripada meninggalkan negara itu, termasuk eksekutif asing, mesej yang bertentangan ketika pihak berkuasa mengatakan negara itu terbuka untuk perniagaan selepas tiga tahun sekatan Covid-19 yang ketat.

Ramai warga China dan dan warga asing yang terkesan oleh larangan keluar itu, menurut Reuters memetik laporan baharu oleh kumpulan hak asasi Safeguard Defenders.

Sementara itu, analisis Reuters mendapati terdapat lonjakan ketara kes mahkamah melibatkan larangan sedemikian sejak beberapa tahun kebelakangan ini, dan pelobi perniagaan asing menyuarakan kebimbangan mengenai trend tersebut.

“Sejak Xi Jinping mengambil alih kuasa pada 2012, China telah meluaskan landskap undang-undang bagi larangan keluar dan penggunaannya semakin meningkat, kadangkala di luar justifikasi undang-undang,” menurut petikan laporan Safeguard Defenders.

“Antara 2018 dan Julai tahun ini, tidak kurang daripada lima undangundang baharu atau pindaan (China) diperuntukkan bagi kegunaan larangan keluar, dengan jumlah keseluruhan 15 undang-undang setakat hari ini,” kata pengarah kempen kumpulan itu, Laura Harth.

Baca lain  Arab Saudi sasar terima 150 juta pelancong 2030

Perhatian terhadap larangan keluar datang ketika ketegangan China-Amerika Syarikat (AS) meningkat berhubung pertikaian perdagangan dan keselamatan.

Ini berbeza dengan mesej China bahawa ia membuka pintunya kepada pelaburan dan perjalanan luar negara, selepas muncul daripada pengasingan beberapa sekatan Covid-19 yang paling ketat di dunia.

Analisis Reuters mengenai rekod larangan keluar, daripada pangkalan data Mahkamah Agung China, menunjukkan peningkatan lapan kali ganda dalam kes yang menyebut larangan itu antara tahun 2016 dan 2022.

Minggu lalu, China memperketat undang-undang memerangi pengintipannya, membenarkan larangan keluar dikenakan ke atas sesiapa sahaja, warga China atau rakyat asing.

Kebanyakan kes dalam pangkalan data yang merujuk kepada larangan keluar adalah kes sivil, bukan jenayah.

Laporan Reuters tidak menyebut tentang sebarang penemuan yang melibatkan warga asing atau subversif sensitif politik atau isu keselamatan negara.

Sebagai perbandingan, AS dan Kesatuan Eropah mengenakan larangan perjalanan ke atas beberapa suspek jenayah tetapi secara amnya bukan untuk tuntutan sivil.

BERITA LAIN

Banjir lahar sejuk landa Jawa Timur

JAKARTA: Sekurang-kurangnya 32 keluarga di Lumajang, Jawa Timur dipindahkan secara sukarela ke kawasan lebih selamat susulan limpahan banjir lahar sejuk yang dicetuskan Gunung Semeru pada

BERITA TERBARU

PDRM

Suspek kes amang seksual ditahan di Miri

SRI AMAN: Suspek lelaki dikehendaki polis yang disyaki melakukan amang seksual terhadap seorang kanak-kanak perempuan di kawasan tanah perkuburan lama, Kampung Kubal, Betong ditahan Jumaat

Pemancing udang jumpa mayat terapung

MIRI: Sembilan pemancing udang galah dikejutkan dengan penemuan mayat seorang lelaki dalam keadaan tidak sempurna di Sungai Kuala Baram di sini, hari ini. Ekoran itu,