ARTIKEL

Pengarah Pendidikan Negeri Sarawak Datuk Dr Azhar Ahmad FOTO Ghazali Bujang

Lebih 100 projek bina semula sekolah di Sarawak

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Lebih 100 projek pembinaan semula sekolah-sekolah dalam kategori daif di seluruh Sarawak sedang dilaksanakan setakat ini.

Perkara itu didedahkan oleh Pengarah Pendidikan Negeri Sarawak Datuk Dr Azhar Ahmad sambil menambah, sebanyak 461 sekolah dikategorikan mempunyai bangunan usang telah dikenal-pasti di Sarawak.

“Jumlah itu bukan bermaksud keseluruhan sekolah itu usang, tetapi ia hanya merujuk beberapa bangunan dikategorikan sebagai daif seperti kuartes, bilik kelas dan lain-lain,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam temu bual eksklusif ketika kunjungan hormat Suara Sarawak dan New Sarawak Tribune ke Jabatan Pendidikan Negeri Sarawak (JPNS) di sini.

Sementara itu kata Dr Azhar, terdapat lebih 200 sekolah lagi dalam kategori yang sama di Sarawak masih belum mempunyai projek tetapi akan dilaksanakan secara berperingkat dari semasa ke semasa.

Berita lanjut dalam epaper STSS : https://stssapp.com/

BERITA LAIN

PCS diterima sebagai parti komponen GRS

KOTA KINABALU, Sabah: Parti Cinta Sabah (PCS) hari ini diterima sebagai parti komponen Gabungan Rakyat Sabah (GRS), kata Setiausaha Agung GRS, Datuk Seri Masidi Manjun.

BERITA TERBARU

Asah bakat kepimpinan

SEKOLAH Rendah Islam Al-Amin Bintulu mengadakan Program Kem Kepimpinan 2024 pada Sabtu lalu. Kem ini melibatkan pengawas, pembimbing rakan sebaya, ketua kelas dan penolong ketua