ARTIKEL

Lebih fokus prestasi kerja

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

SERAMAI 1.6 juta penjawat awam di negara ini boleh menarik nafas lega apabila Perdana Menteri mengumumkan berita menggembirakan sempena sambutan Hari Pekerja pada 1 Mei lalu.

Sudah pasti mereka menyambut baik pengumuman yang ditunggu-tunggu itu.

Berdasarkan reaksi dan komen melalui media sosial, jelaslah mereka begitu gembira dengan berita berkenaan lebih-lebih lagi kenaikan itu berlaku selepas 12 tahun kenaikan terakhir dilaksanakan.

Kenaikan gaji penjawat awam melebihi 13 peratus, sekali gus dianggap tertinggi dalam sejarah yang diumumkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim pasti membawa kesan positif yang penting kepada pelbagai aspek masyarakat dan ekonomi.

Kenaikan itu akan membabitkan peruntukan RM10 bilion di bawah Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA) pada tahun depan.

Berita ini tentu lebih melegakan bagi kalangan penjawat awam bergaji rendah.

Pertama sekali, kenaikan gaji penjawat awam dapat meningkatkan daya beli mereka.

Dengan pendapatan yang lebih tinggi, penjawat awam akan memiliki lebih banyak wang untuk dibelanjakan, yang pada gilirannya dapat meningkatkan permintaan terhadap barang dan perkhidmatan.

Kenaikan ini tentu dapat memberi dorongan kepada ekonomi tempatan, menyokong pertumbuhan perniagaan dan industri.

Yang penting, penjawat awam perlu mengamalkan sikap berhemat, dan bukannya berbelanja sesuka hati setelah menerima kenaikan gaji berkenaan nanti.

Mereka tidak harus berbelanja di luar kemampuan. Mereka perlu ingat, hari tidak selalunya cerah.

Justeru, penting untuk membuat persiapan untuk hari hujan dan masa depan.

Kenaikan gaji ini juga dapat meningkatkan motivasi, semangat dan produktiviti dalam sektor awam.

Apabila pekerja merasa dihargai dengan gaji yang setimpal, mereka cenderung untuk bekerja lebih rajin dan efisien. Kita berharap ini akan mendorong penjawat awam untuk memberi perkhidmatan yang terbaik berkelas dunia kepada rakyat.

Maksudnya, yang diharapkan oleh rakyat ialah peningkatan kualiti perkhidmatan awam.

Kita tentu tidak mahu lagi mendengar penjawat awam yang lambat datang ke pejabat, tidak melayan rakyat dengan memuaskan, culas, tidak berdisiplin, rasuah dan sebagainya.

Maka, amat penting bagi penjawat awam untuk terus mengukuhkan integriti dan etika kerja mereka bagi memastikan setiap sasaran jabatan dan kementerian tercapai yang akhirnya bertujuan untuk memajukan rakyat dan negara.

Memang wajar rakyat bertanya, apakah kesan positif kepada perkhidmatan awam setelah gaji penjawat awam dinaikkan?

Adakah produktiviti kerja dan layanan penjawat awam khususnya yang berurusan dengan perkhidmatan kaunter semakin baik?

Adakah mereka akan lebih berdisiplin?

Akhirnya, rakyat yang memerlukan perkhidmatan yang lebih berkualiti ingin menyaksikan kualiti perkhidmatan awam yang bertambah baik.

Semua ketua jabatan perlu memastikan sistem penyampaian perkhidmatan kerajaan kepada rakyat adalah lebih efisien dan berkesan.

Kesan positif yang lain ialah potensi peningkatan dalam taraf hidup pekerja dan keluarga mereka.

Dengan pendapatan yang lebih tinggi, penjawat awam mungkin dapat menyediakan akses yang lebih baik kepada pendidikan, kesihatan dan perumahan bagi keluarga mereka.

Ini dapat membantu mengurangkan kesenjangan sosial dan meningkatkan kesejahteraan keseluruhan masyarakat.

Di sebalik kerisauan akan berlaku peningkatan harga barang dan inflasi seperti yang berlaku sebelum ini, sebenarnya kenaikan gaji penjawat awam juga boleh memberikan kesan berganda kepada ekonomi secara keseluruhan.

Melalui pendapatan tambahan yang diperoleh oleh penjawat awam, mereka juga akan meningkatkan pembayaran cukai dan sumbangan sosial mereka, yang pada gilirannya boleh meningkatkan pendapatan kerajaan.

Pendapatan tambahan ini boleh disalurkan kepada pembangunan infrastruktur, program sosial dan projek pembangunan lain yang memberi manfaat kepada rakyat secara keseluruhan.

Kenaikan gaji penjawat awam juga dapat memberikan kesan positif kepada kestabilan politik negara.

Apabila penjawat awam merasa dihargai dan disokong oleh kerajaan, mereka cenderung untuk menjadi lebih berpuas hati dengan kerja mereka dan juga dengan pentadbiran secara keseluruhan.

Ini boleh mengurangkan ketegangan dalam masyarakat dan mengurangkan kecenderungan untuk protes atau ketidakpuasan awam terhadap kerajaan.

Dipercayai juga kenaikan gaji penjawat awam boleh memberikan kesan positif kepada sektor swasta.

Apabila gaji dalam sektor awam meningkat, ia tentu memberi tekanan terhadap majikan swasta untuk meningkatkan gaji pekerja mereka.

Hal ini dapat membawa kepada peningkatan pendapatan bagi pekerja swasta secara keseluruhan dan meningkatkan keadilan dalam persekitaran pekerjaan.

Selain dari itu, kenaikan gaji penjawat awam juga dapat membantu mengurangkan tekanan kewangan individu.

Dalam ekonomi yang semakin sukar dengan kos sara hidup yang semakin tinggi, kenaikan gaji boleh memberikan sedikit kelegaan kepada penjawat awam.

Ini boleh membantu mengurangkan tekanan kewangan yang dihadapi, membolehkan mereka lebih fokus pada prestasi pekerjaan, justeru memberikan sumbangan yang lebih baik kepada masyarakat.

Akhir sekali, kenaikan gaji penjawat awam juga dapat membantu menjaga daya saing negara dalam menarik bakat terbaik ke dalam perkhidmatan awam.

Dengan menawarkan gaji yang lebih kompetitif, kerajaan dapat menarik individu yang berkelayakan dan berbakat untuk menyertai perkhidmatan awam, sekali gus akan dapat meningkatkan kualiti perkhidmatan yang disediakan kepada rakyat.

Jelaslah, kenaikan gaji penjawat awam ialah langkah positif yang dapat memberi kesan meluas kepada masyarakat dan ekonomi.

Ia dapat meningkatkan daya beli, produktiviti, taraf hidup dan pendapatan kerajaan, menyokong pertumbuhan ekonomi yang mampan serta meningkatkan kesejahteraan keseluruhan masyarakat.

Tindakan ini patut dipuji sebagai satu langkah yang strategik dalam pembangunan negara.

Dato Dr Jeniri Amir ialah Felow Kanan Majlis Profesor Negara

BERITA LAIN

Seimbangkan kekuatan

RABU minggu lepas, detik manis kepada peminat tegar sukan sepak takraw Malaysia. Apa tidaknya, Malaysia berjaya menewaskan seteru utama — Thailand — kuasa utama sepak

Kuching selamat, cantik, pintar

BANDAR raya yang cantik, bersih, tersusun, moden dan lengkap dengan segala kemudahan dan kelengkapan sentiasa menarik untuk dikunjungi. Bergantung pada sumber, senarai bandar raya yang

Kita saling mengingati

PADA minggu depan minggu terakhir 20 pelatih universiti akan menamatkan latihan industri di organisasi kami. Sesungguhnya kami berbangga kerana menjadi pilihan universiti meletakkan pelajar mereka

Affandi Tahir, rakam sejarah melalui pita

BELIAU bukan seorang penyanyi. Beliau juga bukan seorang pelakon. Tetapi namanya cukup popular suatu ketika dahulu. Bukan hanya kerana ketampanannya, tetapi kerana beliau penyiar radio

Telus, sahih dan tepat

SEBELUM ada komputer dan telefon bimbit canggih seperti hari ini, wartawan bergantung kepada komputer di pejabat untuk menulis berita. Dan biasanya wartawan hanya akan berada

BERITA TERBARU