Teruna berani buka perniagaan syarikat bukan bumiputera

Trending

Legasi Masing terpahat di hati penduduk Baleh

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

Oleh Frank Julian Martin

KAPIT:  Legasi mendiang Tan Sri Dr James Masing, Timbalan Ketua Menteri Sarawak yang meninggal dunia 31 Okt lepas amat terpahat di hati penduduk Baleh, kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) yang diwakilinya selama 38 tahun.

Berbanding tanggapan mereka yang belum menjejakkan kaki di kawasan yang masih segar dengan keadaan semula jadinya, DUN Baleh yang terletak di bahagian pedalaman tengah Sarawak sudah banyak berubah dengan pembangunan yang berlaku dalam tempoh itu.

Seorang pemimpin tempatan di Ulu Gaat, Baleh, Penghulu Bunsu Gerinang, 80, pernah melalui kesulitan hidup di kawasan itu sewaktu ia hanya boleh dihubungi melalui sungai untuk pergi ke Kapit, bandar yang paling dekat dengan kampungnya.

“Kalau dulu, kami dari Ulu Gaat mengambil masa selama tiga jam menggunakan perahu untuk ke bandar Kapit. Selain perjalanan yang berbahaya, penggunaan minyak juga sangat mahal kerana kami terpaksa menggunakan bertong-tong minyak untuk enjin sangkut kami,” katanya kepada Bernama.

Kini kesulitan itu hanyalah satu kenangan sahaja ekoran kerancakan pembangunan yang bermula dengan Empangan Hidro Baleh yang terletak kira-kira 105 kilometer (km) dari bandar Kapit yang memangkin pertumbuhan projek-projek lain di kawasan itu.

Baca lain  Sarawak terus tuntut hak dalam MA63

Projek ini meliputi kemudahan jalan raya sepanjang 73km dari Nanga Mujong ke Nanga Antawau bernilai RM1.2 bilion yang telah siap dan digunakan oleh penduduk di sekitar kawasan tersebut yang memudahkan penduduk untuk berulang-alik ke Kapit menggunakan kenderaan darat.

“Kereta juga sangat banyak. Penggunaan minyak pun kurang sebab isi satu tangki penuh boleh guna untuk ulang-alik ke Kapit dan kegunaan di kampung. Nak ke Kapit pun hanya memakan masa dua jam sahaja,” kata Bunsu.

Menurut beliau, bekalan elektrik kini disambung ke rumah-rumah panjang di bawah jagaan beliau manakala paip untuk bekalan air dari sungai juga sedang dilaksanakan.

“Jika ini bukan satu bentuk pembangunan, jadi apa lagi yang boleh dikatakan sebagai pembangunan? Janganlah orang luar yang belum tahu apa sebenarnya yang berlaku cuba pula membandingkan pembangunan di Baleh dengan Kuala Lumpur sebab itu adalah perbandingan yang tidak adil,” katanya.

Bunsu berkata beliau bersama beberapa orang ketua rumah panjang sudah merancang untuk memulakan projek penternakan ikan dalam sangkar di Empangan Hidro Baleh itu apabila ia siap kelak dan menjangkakan projek itu nanti dapat meningkatkan pendapatan penduduk yang menyertainya.

Baca lain  Komitmen selesai isu MA63

Dengan pembangunan yang berlaku ini, Bunsu berharap sesiapa pun yang akan menggantikan mendiang Masing sebagai wakil rakyat kawasan itu selepas Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-12 mampu meneruskan pembangunan di kawasan tersebut demi keselesaan rakyatnya.

Bagi Tuai Rumah Kilau Ugap, pihak yang mendakwa tiada pembangunan berlaku di Baleh bukannya mereka yang pernah datang ke kawasan itu dan menyaksikan perubahan yang berlaku selama ini.

“Datang dan lihatlah sendiri perubahan yang berlaku. Di kiri dan kanan Hulu (Sungai) Baleh, Hulu (Sungai) Batang Rajang dan Hulu Sungai Mujong ada pelbagai projek pembangunan. Sekolah ada, klinik ada, sistem telekomunkasi sedang diatur dan bekalan elektrik menggunakan tenaga solar juga telah dilaksanakan. Pejabat Daerah Bukit Mabong juga sudah diwujudkan bagi memudahkan urusan rakyat dengan kerajaan,” katanya.

Tuai Rumah Jimbun Ajai yang turut ditemui berkata rumah panjang beliau di Pulau Won kini sudah hampir untuk menikmati kemudahan elektrik.

“Pendawaian elektrik di dalam rumah sudah dibuat dan yang tinggal kini adalah pemasangan meternya sahaja,” katanya.

Selain itu, penduduk di rumah panjang juga kini sudah dapat menikmati kemudahan internet dengan pemasangan sistem hotspot WiFi ConnectMe oleh kerajaan.

Baca lain  Rentas parti bakal mantapkan lagi kualiti penggubalan serta pelaksanaan dasar

“Kemudahan internet ini memang telah lama kami tunggu dengan sabar dan akhirnya kami dapat juga. Kami bersyukur kerana kemudahan ini dapat membantu anak-anak kami mengikuti Pengajaran Dan Pembelajaran Di Rumah (PdPR),” katanya

Beliau menambah penduduk di rumah panjang itu mahu supaya legasi pembangunan mendiang Masing diteruskan oleh penggantinya kelak.

Masing yang merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Baleh sejak 1983 meninggal dunia pada usia 72 tahun. Beliau juga merupakan Presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS), antara parti komponen Gabungan Parti Sarawak (GPS) yang membentuk kerajaan negeri.

PRN Sarawak ke-12, yang memasuki hari kedua tempoh berkempen, DUN Baleh menyaksikan pertandingan empat penjuru, melibatkan anak saudara mendiang Masing, Nicholas Kudi Jantai Masing yang mewakili GPS, Kenneth Usang George Lagong (DAP), Irwan Iskandar Sukarno Layau mewakili Parti Bumi Kenyalang (PBK) dan Koh Kumbong daripada Parti Sarawak Bersatu (PSB).

Pada 2016 ketika PRN11, Masing memenangi kerusi berkenaan selepas memperoleh 5,272 undi berbanding calon DAP, Agop Linsong yang hanya mendapat 479 undi.

Penamaan calon berlangsung semalam manakala pengundian awal pada 14 Dis dan pengundian pada 18 Dis depan.

— BERNAMA

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

4 JUN 2023

Berita Terbaru