ARTIKEL

A picture taken on October 5, 2018 at the Palais de la Decouverte in Paris shows a Gila monster during the installation of an exhibition called "Poison" gathering 30 poisonous species. (Photo by JOEL SAGET / AFP)

Lelaki maut akibat digigit cicak gurun

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

COLORADO: Seorang lelaki Colorado meninggal dunia selepas digigit oleh haiwan peliharaannya raksasa Gila, dalam kematian yang jarang berlaku melibatkan cicak padang pasir itu, jika racun makhluk itu disahkan sebagai puncanya.

Christopher Ward, 34, dibawa ke hospital sejurus selepas digigit oleh salah satu daripada dua haiwan cicak raksasa Gila peliharaannya itu pada 12 Februari.

Tidak lama kemudian, dia dipasang dengan alat bantuan pernafasan dan meninggal dunia pada Jumaat, kata jurucakap Jabatan Polis Lakewood John Romero.

Pegawai koroner Daerah Jefferson enggan mengulas lanjut kematian itu, termasuk keputusan ujian sama ada Christopher mati akibat racun haiwan itu atau mengalami keadaan perubatan yang lain.

Teman wanitanya menyerahkan cicak bernama Winston itu dan seekor lagi bernama Potato kepada pegawai kawalan haiwan Lakewood, Leesha Crookston dan pegawai lain, sehari selepas kejadian gigitan.

Teman wanita Christopher memberitahu polis bahawa dia mendengar sesuatu bunyi pelik dan apabila memasuki bilik, dia melihat cicak bernama Winston itu melekat pada tangan Ward, menurut laporan Crookston.

Cicak raksasa Gila merupakan reptilia berbisa yang secara semula jadi mendiami bahagian barat daya Amerika Syarikat dan kawasan jiran Mexico. 

BERITA LAIN

Bomba selamatkan kambing gunung yang terperangkap

MISSOURI: Seekor kambing gunung yang terperangkap di bawah jambatan Kansas City berjaya diselamatkan, setelah beberapa cubaan menyelamat yang mencabar. Menurut laporan AP, kambing yang disyaki

BERITA TERBARU