ARTIKEL

Dr Rundi menunjukkan teks ucapan penggulungan kementeriannya pada Persidangan DUN Sarawak hari ini. - Foto: Mohd Alif Noni

Lembaga Padi dan Beras Sarawak bakal ditubuhkan, kawal selia industri beras negeri

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Kementerian Industri Makanan, Komoditi dan Pembangunan Wilayah akan menubuhkan Lembaga Padi dan Beras Sarawak untuk menerajui dan mengawal selia pembangunan industri beras di negeri ini.

Menterinya, Datuk Seri Dr Stephen Rundi Utom berkata, lembaga itu akan menyelaraskan inisiatif strategik bertujuan untuk meningkatkan keseluruhan rantaian bekalan industri beras.

“Sementara itu, sebelum penubuhan Lembaga Padi dan Beras Sarawak, kita akan membentuk Pasukan Petugas Padi dan Beras yang dipengerusikan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Sarawak melibatkan semua agensi berkaitan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan penggulungan Kementerian Industri Makanan, Komoditi dan Pembangunan Wilayah pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak ke-19 di sini, hari ini.

Menurut Rundi, Kerajaan Persekutuan telah menyediakan insentif input dan output seperti Skim Baja Padi Kerajaan Persekutuan (SBPKP), Skim Insentif Pengeluaran Padi (SIPP), Skim Subsidi Baja dan Racun Padi Bukit (SBRPB), Skim Insentif Benih Padi Berkualiti, dan Skim Subsidi Harga Padi (SSHP) untuk nasi putih.

Selain itu, katanya, Kerajaan Persekutuan melalui Agrobank telah memperkenalkan Skim Takaful Tanaman Padi (STTP) dengan objektif untuk melindungi kerosakan ladang padi akibat bencana alam.

“Skim ini akan memanfaatkan 65,000 penanam padi di seluruh Sarawak.

“Pada masa ini, Tahap Sara Diri (SSL) bagi daging lembu ialah 13 peratus dengan populasi lembu dan kerbau semasa di Sarawak adalah kira-kira 20,000 ekor.

“Di bawah Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 (PCDS) 2030, kami menyasarkan untuk mencapai 25 peratus SSL bagi daging lembu menjelang 2030,” katanya.

Bagi mencapai hasrat itu, tambahnya, Sarawak memerlukan 80,000 ekor haiwan yang terdiri daripada 60,000 lembu dan 20,000 kerbau.

“Kementerian memulakan beberapa program dan projek pembangunan seperti Membangunkan Stok Penternak Tempatan Sarawak, yang amat bergantung kepada penternak ternakan import, dan Sarawak telah diiktiraf dan diberi Status Bebas Penyakit Kaki dan Mulut (FMD),” jelasnya.

Beliau menambah, program SMART Sawah Berskala Besar (SMART-SBB), yang menggunakan model pajakan, telah diperkenalkan di Kawasan Pembangunan Pertanian Bersepadu (IADA) Batang Lupar, Sri Aman yang dilengkapi dengan infrastruktur tertiari sejak tiga tahun lalu.

Model pemajakan itu, katanya, adalah satu daripada beberapa model pembangunan perniagaan yang telah dikenal pasti untuk meningkatkan industri beras di Sarawak.

“Program SMART-SBB menggalakkan penggunaan mesin ladang dan automasi untuk pengurusan ladang yang lebih teratur dan cekap.

“Penggunaan mekanisasi dan automasi akan meningkatkan hasil berbanding kaedah penanaman padi tradisional.

“Malah pelaksanaan SMART SBB berjaya meningkatkan hasil varieti MR269 daripada 2.7 kepada 5.5 tan metrik sehektar semusim,” katanya.

BERITA LAIN

BERITA TERBARU