SUPP ikrar kekal relevan, terus beri khidmat

Trending

Lembaga Pelabuhan Miri perintis dalam Kajian Pelan Induk Pelabuhan Sarawak

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel
Datuk Amar Douglas Uggah Embas

KUCHING: Lembaga Pelabuhan Miri telah dipilih sebagai perintis dalam Kajian Pelan Induk Pelabuhan Sarawak yang akan bermula pada suku pertama 2023.

Timbalan Premier Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata, kajian pelan induk itu bertujuan meningkatkan kecekapan perkhidmatan pelabuhan, menaik taraf kemudahan pelabuhan dan meneroka peluang perniagaan baharu.

Menurut beliau, kajian ini akan merangkumi kemungkinan menangani isu kekeringan di saluran akses Kuala Baram.

“Dari segi pembangunan pelabuhan fizikal, Uggah berkata sebanyak RM70 juta telah diluluskan untuk membekal, memasang dan mentauliahkan kren gantri untuk Lembaga Pelabuhan Kuching (KPA) bagi meningkatkan prestasi pengendalian kontena.

“Projek itu kini di peringkat tender akhir dan dijangka dianugerahkan pada akhir tahun ini,”katanya dalam ucapan penggulungan Kementerian Infrastruktur dan Pembangunan Pelabuhan di Dewan Undangan Negeri(DUN), petang tadi.

Mengulas lanjut, Uggah yang juga Menteri Infrastruktur dan Pembangunan Pelabuhan berkata, sebanyak RM30.5 juta diperuntukkan kepada Sistem Pengurusan Trafik Kapal (VTMS) yang kini 84 peratus dibangunkan.

Beliau berkata apabila siap dan dijadualkan untuk pentauliahan pada suku pertama 2023, sistem ini akan membolehkan KPA mengurus dan meningkatkan keselamatan navigasi kapal yang menggunakan pelabuhan.

Baca lain  Komited pertingkatkan mutu pendidikan

Tegas Uggah, inisiatif tersebut membuktikan komitmen Kerajaan Sarawak untuk memodenkan infrastruktur pelabuhan, kemudahan dan keselamatan pelayaran dalam memacu pertumbuhan ekonomi Sarawak.

“Ini akan meningkatkan keyakinan pengguna pelabuhan dan seterusnya meningkatkan produktiviti, kecekapan dan keuntungan pelabuhan kami,” katanya lagi.

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

Jatuh bangun 64 tahun

KUCHING: Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) berikrar untuk kekal relevan

E-Paper

5 Jun 2023

Berita Terbaru