Lihat dulu situasi Covid-19

KUCHING: Kerajaan Sarawak akan menilai perkembangan situasi Covid-19 dalam beberapa bulan mendatang sebelum memutuskan apakah rangsangan dan bantuan yang ada akan dilanjutkan, kata Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.

“Pada masa ini, kami hanya memantau situasi tetapi bantuan yang diberikan hingga September telah dilanjutkan sehingga Disember.

“Kami akan melihat apa yang berlaku dari Januari tahun depan dan seterusnya, tidak ada yang dapat meramalkan kesan wabak Covid-19,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa Webinar Ketua Menteri bertajuk ‘Bajet Sarawak 2021: Menuju Masyarakat Berpendapatan Tinggi Pada 2030’ yang dianjurkan oleh Persekutuan Perniagaan Sarawak, hari ini.

Menurut Abang Johari, aspek lain yang harus dipertimbangkan adalah mendapatkan vaksin Covid-19.

Katanya pada ketika ini, dua syarikat nampaknya berada di landasan yang tepat untuk menghasilkan vaksin Covid-19, tertakluk kepada perakuan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

“Kita tidak tahu apa yang akan terjadi antara sekarang dan Jun tahun depan, jika ada vaksin maka saya rasa ekosistem pandemik ini akan stabil dan ketika itulah kita dapat merancang bagaimana membantu ekonomi kita pulih dengan cepat,” katanya.