ARTIKEL

LIMA 2023 pembuka tirai industri pertahanan, komersil

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

KUALA LUMPUR: Pameran Antarabangsa Maritim dan Aeroangkasa Langkawi (LIMA) 2023 pada bulan depan akan menjadi pembuka tirai bagi pembangunan industri pertahanan dan komersil di rantau Asia terutamanya dalam sektor aeroangkasa pasca pandemik COVID-19. 

Pengarah Urusan Alpine Integrated Solution Sdn Bhd,  Anita Jacobson berkata LIMA 2023 merupakan peluang kepada Malaysia untuk menyumbang kepada pasaran sektor aeroangkasa kerana 60 peratus penglibatan pempamer pada acara berkenaan adalah daripada sektor tersebut.

Alpine Integrated Solution merupakan penganjur LIMA edisi 2023.

“Akan ada banyak mesyuarat perniagaan kepada perniagaan (B2B) kerana orang ramai tidak dapat bertemu selepas COVID-19. Walaupun sekarang kita rasa pandemik seperti sudah habis tetapi sebenarnya kita baru nak pulih.

“Saya sifatkannya sebagai pasca COVID dan LIMA 2023 akan menjadi curtain raiser (pembuka tirai) kepada Malaysia kerana acara ini bukan hanya untuk perniagaan di negara ini tetapi ia juga merupakan satu platform yang menyasarkan kepada pasaran serantau.

“Kita juga telah menjemput kira-kira 400 VVIP dari seluruh Asia untuk hadir seperti menteri pertahanan, menteri pengangkutan serta ketua-ketua agensi pertahanan dan keselamatan menerusi platform LIMA 2023, untuk mereka berbincang mengenai perniagaan di rantau ini,” katanya dalam temu bual eksklusif bersama Bernama.

Baca lain  PayNet jelaskan isu pengenaan yuran transaksi DuitNow QR

Selain itu, katanya, penganjur bersama rakan strategiknya akan menyediakan platform mesyuarat B2B kepada pempamer tempatan serta antarabangsa dengan menyasarkan sebanyak 1,000 pertemuan atau mesyuarat akan berlangsung.

“Pempamer dengan pempamer dianggap sebagai rakan perniagaan yang berpotensi apabila pempamer tempatan dan antarabangsa bertemu dan berbincang mengenai perkonsgian, justeru ia adalah kumpulan yang rakan kongsi kami akan cuba temukan semasa LIMA 2023.

“Keduanya adalah pelawat perdagangan yang datang untuk bertemu pempamer tempatan dan antarabangsa untuk berbincang soal perniagaan tetapi kita tidak akan berhenti setakat itu sahaja. Kita akan membuat susulan selepas pertemuan tersebut untuk buat tinjauan, analisis dan laporan tentang kadar kejayaan” katanya.

LIMA 2023 yang akan berlangsung daripada 23 hingga 27 Mei depan adalah bertemakan ‘Titik Perhubungan Perdagangan Maritim dan Aeroangkasa Asia’.

Kali terakhir pameran dwitahunan itu dianjurkan adalah pada tahun 2019 dan ia ditangguhkan pada 2021 susulan pandemik COVID-19 yang melanda dunia ketika itu.

LIMA 2023 melibatkan dua kementerian iaitu Kementerian Pertahanan (Industri Pertahanan Maritim dan Aerongkasa) dan Kementerian Pengangkutan (Industri Komersil Maritim dan Aeroangkasa).– BERNAMA

BERITA LAIN

127,295 orang bekerja sendiri mendaftar SKSPS

BUKIT MERTAJAM, Pulau Pinang: Golongan bekerja sendiri digesa mencarum Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (SKSPS) kerana ketika ini hanya 27.56 peratus atau 127,295 orang, daripada

BERITA TERBARU

PDRM

Suspek kes amang seksual ditahan di Miri

SRI AMAN: Suspek lelaki dikehendaki polis yang disyaki melakukan amang seksual terhadap seorang kanak-kanak perempuan di kawasan tanah perkuburan lama, Kampung Kubal, Betong ditahan Jumaat

Pemancing udang jumpa mayat terapung

MIRI: Sembilan pemancing udang galah dikejutkan dengan penemuan mayat seorang lelaki dalam keadaan tidak sempurna di Sungai Kuala Baram di sini, hari ini. Ekoran itu,