ARTIKEL

Loji rawatan air Batu Kitang dinaik taraf, tambah kapasiti bekalan air

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Loji Rawatan Air Batu Kitang dinaik taraf bagi meningkatkan kapasiti bekalan air susulan permintaan di kawasan Kuching semakin meningkat ekoran kemajuan pembangunan.

Menteri Utiliti dan Telekomunikasi Datuk Julaihi Narawi berkata, loji rawatan air di Batu Kitang dan Matang, yang dikendalikan oleh Lembaga Air Kuching (LAK) memiliki kapasiti keseluruhan 780 juta liter sehari (MLD) dengan kadar pengeluaran 704 MLD.

“Kedua-dua loji ini menepati jangkaan anggaran penduduk seramai 950,000 orang di Bandaraya Kuching, Samarahan, Bau dan kawasan sekitar yang lain.

Julaihi ketika ditemui pemberita selepas mengadakan lawatan kerja di loji rawatan air Batu Kitang. Turut kelihatan timbalan menterinya, Datuk Dr Abdul Rahman Junaidi (Utiliti) dan Datuk Liwan Lagang (Telekomunikasi).

“Jadi, KWB meliputi kawasan yang luas untuk membekalkan air. Oleh itu, loji rawatan air di sini (Batu Kitang) menjalani kerja menaik taraf sehingga kapasitinya meningkat kepada 984 MLD.

“Permintaan semakin meningkat, jadi KWB perlu menambah kapasiti bekalan air di loji itu untuk menampung permintaan,” katanya semasa lawatan kerja ke Loji Rawatan Air Batu Kitang, hari ini.

Selain untuk keperluan domestik, Julaihi menambah bahawa terdapat peningkatan permintaan bekalan air untuk kegunaan industri.

Julaihi bersama-sama yang lain ketika melawat loji rawatan air Batu Kitang.

Sehubungan itu, satu lagi loji yang boleh menampung 800 MLD akan ditempatkan di Landeh dijangka mengambil masa kira-kira tiga tahun untuk disiapkan.

“Kita mulakan pembinaan kilang itu dengan kemungkinan 400 MLD, seterusnya ditingkatkan sehingga mencapai 800 MLD supaya dapat menampung permintaan di Bandaraya Kuching dan di kawasan luar bandar,” tambah Julaihi.

Kos permulaan projek di Landeh dianggarkan berjumlah RM1.6 bilion.

BERITA LAIN

Geran MRP dan Unifor harus digunakan sepenuhnya

PADAWAN: Penerima geran Projek Kecil Luar Bandar (MRP) dan geran Unit Hal Ehwal Agama Lain (UNIFOR) diingatkan untuk menggunakan sepenuhnya peruntukan yang dipohon. Timbalan Menteri

Rakyat Sarawak ada bakat dalam bidang klinikal

KUCHING: Kerjasama antara syarikat farmaseutikal dan bioteknologi multinasional AstraZeneca dengan Pusat Penyelidikan Klinikal (CRC) Hospital Umum Sarawak (HUS) menunjukkan bahawa rakyat tempatan juga memiliki bakat

BERITA TERBARU

Polis tumpas geng Apekaktif curi motosikal

KUALA LUMPUR: Polis menumpaskan sindiket mencuri motosikal yang aktif sejak enam bulan lepas dengan penahanan empat individu termasuk seorang wanita dalam serbuan berasingan sekitar Lembah Klang pada