ARTIKEL

Lokasi selaman Sarawak jadi tarikan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

PASUKAN dari Sarawak yang menyertai Pameran ADEX 2022

KUCHING: Lokasi aktiviti selam skuba Sarawak khususnya di kawasan Miri menerima sambutan memberangsangkan dalam komuniti Singapura pada Pameran Selaman Asia (Adex) 2022.

Pameran yang berlangsung pada 16 hingga 18 September di Sands Expo and Convetion Centre itu dijangka menarik penyertaan penyelam di seluruh dunia.

Menurut kenyataan Pejabat Perdagangan dan Pelancongan Sarawak Singapura (Statos), pada hari pertama acara itu, reruai Dive Sarawak Borneo menjadi tumpuan pengunjung untuk meneroka pengalaman aktiviti selaman unik yang ditawarkan di Sarawak.

“Dengan adanya penerbangan terus antara Singapura dengan Miri menerusi Scoot dan AirAsia, terdapat beberapa pakej istimewa menyelam pada hujung minggu ditawarkan untuk melawat beberapa daripada 40 tapak menyelam hebat di luar pantai Miri,” kata kenyataan itu.

Pengasas Pengarah Minda Travel, Co-Co Dive dan rumah persinggahan Cocohouse Diver Ian Kuek berkata, Singapura sentiasa menjadi pasaran penting bagi pihaknya dan berharap dapat meningkatkan permintaan penyelam Singapura yang datang ke Miri untuk aktiviti menyelam hujung minggu.

“Miri adalah tempat yang sesuai untuk berehat kerana mempunyai pelbagai tarikan termasuk kapal Kenyalang yang terkenal.

“Sejajar dengan kedudukannya yang terletak di pelantar minyak yang dinyahaktif, kawasan ini merupakan salah satu daripada 10 tapak menyelam teratas di Malaysia,” katanya lagi.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Statos, Putrie Rozana berkata terdapat banyak potensi untuk Miri berkembang dari segi pelancongan.

“Statos amat berminat untuk bekerjasama dengan pengendali selaman tempatan yang lain untuk menerokai pasaran ini.

“Langkah ini adalah untuk menggalakkan lebih ramai rakyat Singapura untuk menerokai pelbagai sumber yang ditawarkan di Sarawak,” katanya lagi.

BERITA LAIN

Tingkatkan kesedaran bayar balik pinjaman

MUKAH: Perbadanan Pembangunan Perumahan (HDC) mendedahkan sebanyak RM477,189 jumlah tunggakan bayaran balik Skim Pinjaman Rumah Panjang direkodkan di Bahagian Mukah sehingga Julai 2024. Pengerusinya Abdul

Tawan Bung Muan pada Hari Sarawak

BAU: Tidak mensia-siakan cuti umum sempena sambutan Hari Sarawak ke-61 hari ini, kira-kira 500 penduduk dari sekitar daerah ini mengambil peluang mencabar diri ‘menawan’ puncak

Pendapatan isi rumah di Sarawak RM4,978

BINTULU: Kerajaan Sarawak kini sedang menumpukan usaha untuk meningkatkan lagi penengah pendapatan isi rumah di negeri itu, kata Premier Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

BERITA TERBARU

Tingkatkan kesedaran bayar balik pinjaman

MUKAH: Perbadanan Pembangunan Perumahan (HDC) mendedahkan sebanyak RM477,189 jumlah tunggakan bayaran balik Skim Pinjaman Rumah Panjang direkodkan di Bahagian Mukah sehingga Julai 2024. Pengerusinya Abdul

Anak beranak maut kemalangan rempuh lampu jalan

KUANTAN: Seorang bapa dan anak lelakinya maut apabila motosikal mereka terbabas dan melanggar lampu jalan di KM18 Jalan Jerantut-Temerloh berhampiran simpang Bukit Ketupat, malam tadi.

91 murid keracunan makanan, tiada kes kritikal

KOTA KINABALU: Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Sabah (JPNS) Datuk Raisin Saidin mengesahkan berlaku kes keracunan makanan melibatkan 91 murid Sekolah Kebangsaan (SK) Pulau Gaya semalam.