Trending

Majukan badminton

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

PERSATUAN Badminton Malaysia (BAM) dan Badminton Asia semalam menandatangani Perjanjian Persefahaman (MoU) untuk menggalakkan dan memudahkan kemajuan dalam pembangunan sukan badminton.

MoU itu ditandatangani Presiden BAM Tan Sri Mohamad Norza Zakaria dan Presiden Badminton Asia Kim Jong Soo dengan disaksikan oleh Presiden Persekutuan Badminton Dunia (BWF) Poul-Erik Hoyer.

Kim berkata majlis tersebut menyaksikan bermulanya perjalanan mereka dalam dalam pertukaran, perkongsian pengetahuan, pengalaman dan kepakaran teknikal.

“Dengan penglibatan dalam program latihan, kejohanan dan inisiatif kerjasama, kami berusaha untuk meningkatkan lagi kemahiran, teknik dan pembangunan secara keseluruhan atlet, jurulatih dan pentadbir sukan,” katanya kepada pemberita di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) semalam.

Sementara itu, Mohamad Norza yang menerima kerjasama itu dengan penuh optimis berkata MoU berkenaan menyediakan rangka kerja untuk meneroka dan melaksanakan program secara kerjasama yang akan memberi manfaat kepada sukan badminton di Malaysia. 

“MoU ini membuka pintu kerjasama dalam pelbagai bidang termasuk sains sukan, pendidikan jurulatih, pembangunan kurikulum, pengurusan sukan dan pembangunan infrastruktur,” katanya.

Beliau berkata melalui kerjasama ini, diharapkan lebih ramai pemain badminton dari negara luar akan menjalani latihan di Akademi Badminton Malaysia (ABM) di Bukit Kiara.

“Memandangkan Badminton Asia dan BWF ada di Malaysia, saya rasa kami mahu jadikan ABM sebagai pusat menarik lebih ramai pemain badminton dari negara-negara lain.

“Buat masa ini, kita lakukan menerusi kerjasama ini, kita boleh melangkah ke tahap lebih baik. Ia memberi manfaat kepada negara terlibat dan badminton di Malaysia.

“Terdapat empat pemain dari Syria dan akan bermula tidak lama lagi, sebelum itu kita ada tiga pemain dari Azerbaijan, jadi, saya menjangkakan ramai pemain akan datang namun kita perlu selaraskan dengan betul kerana kita juga perlu melihat kapasiti akademi,” katanya.

Difahamkan, kerjasama berkenaan adalah selama dua tahun dengan pilihan untuk melanjutkannya untuk tempoh dua tahun lagi. – BERNAMA

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru