Trending

Malaysia akan perkukuh hubungan dua hala dengan Iran – PM Anwar

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika sidang media selepas mengadakan pertemuan dua hala dengan Presiden Turkiye Recep Tayyip Erdogan sempena Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78 di Turkish House hari ini. Turut hadir Menteri Luar Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir (kiri) dan Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz. | BERNAMA

KUALA LUMPUR: Malaysia akan memperkukuh hubungan dua hala dengan Iran dalam pelbagai bidang demi manfaat kedua-dua negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Hasrat itu dinyatakan Perdana Menteri dalam pertemuan bersama Presiden Iran Seyed Ebrahim Raisi di New York yang dikongsi menerusi catatan di Facebook hari ini.

“Dalam pertemuan ini, saya nyatakan hasrat Malaysia untuk memperkukuh hubungan dua hala dengan Iran melalui kerjasama dalam bidang ekonomi, pendidikan, keterjaminan makanan, sains dan teknologi serta menerokai potensi kerjasama baharu,” katanya.

Menurut Anwar, dalam pertemuan itu Malaysia turut mengulangi komitmen untuk mengadakan Mesyuarat Suruhanjaya Bersama (JCM) dan Mesyuarat Suruhanjaya Bersama Ekonomi (JEC) antara kedua-dua negara bagi menghalusi semua potensi skop kerjasama.

“Semoga hubungan Malaysia dan Iran akan terus diperkukuh demi manfaat bersama, insya-Allah,” kata Perdana Menteri. 

Anwar kini berada di New York untuk menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu ke-78.

Presiden Raisi merupakan pemimpin asing kedua yang mengadakan pertemuan dengan Anwar di New York hari ini selepas Presiden Turkiye Recep Tayyip Erdogan. – BERNAMA

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

27 November 2023

Berita Terbaru