Trending

Malaysia dan Indonesia akan bertemu kepimpinan EU bincang pelaksanaan EUDR semasa misi bersama

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

KUALA LUMPUR: Kerajaan Malaysia dan Indonesia akan mengadakan pertemuan serta sesi libat urus dengan barisan kepimpinan tertinggi Kesatuan Eropah (EU) mengenai pelaksanaan Peraturan Produk Bebas Penebangan Hutan Kesatuan Eropah (EUDR) semasa misi bersama di bawah Majlis Negara-Negara Pengeluar Sawit (CPOPC).

Misi bersama ke ibu pejabat EU di Brussels, Belgium itu yang bermula 28 Mei-4 Jun 2023 diketuai Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Perladangan dan Komoditi Malaysia Datuk Seri Fadillah Yusof bersama-sama dengan Menteri Koordinator Bidang Perekonomian Indonesia Dr Airlangga Hartarto.

Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK) dalam satu kenyataan semalam berkata misi itu merupakan tindak balas susulan pengumuman pelaksanaan EUDR oleh EU pada 6 Disember, 2022 yang bertujuan menghalang penebangan hutan oleh aktiviti pertanian di seluruh dunia.

Kedua-dua menteri itu dijangka mengadakan pelbagai pertemuan serta sesi libat urus dengan negara anggota CPOPC mengenai pelaksanaan EUDR yang bukan sahaja menindas sektor agrikomoditi secara amnya dan industri sawit secara khususnya malahan menjejaskan mata pencarian jutaan pekebun kecil.

Menurut kementerian itu, EUDR dianggap sebagai suatu kawalan bukan tarif yang boleh memberi kesan negatif terhadap perdagangan bebas dan adil, khususnya apabila ia lebih disasarkan kepada produk agrikomoditi tropika dari negara membangun yang boleh menjejaskan rantaian bekalan global.

“Sebagai salah sebuah negara anggota CPOPC, Malaysia komited untuk terlibat secara aktif dalam platform bersama ini di peringkat global untuk meneruskan agenda memerangi kempen negatif pihak Barat ke atas minyak sawit.

“Sesi libat urus dengan EU bagi mencapai hasil yang memberi manfaat kepada kedua-dua negara pengeluar dan pengguna sawit akan dipergiatkan,” katanya.

Malaysia dan Indonesia bersetuju untuk memulakan misi bersama itu semasa satu pertemuan di Jakarta, Indonesia pada 9 Feb lepas, apabila Fadillah dan Airlangga bersetuju untuk terus menjaga kepentingan sektor sawit menerusi pengukuhan usaha menangani diskriminasi terhadap minyak sawit.

Sementara itu, KPK berkata United Kingdom (UK) merupakan rakan dagangan ke-23 paling penting kepada Malaysia. 

Ketika ini, UK masih dalam proses rundingan untuk menjadi negara anggota Perjanjian Komprehensif dan Progresif Bagi Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP). 

“Justeru, adalah penting bagi sektor agrikomoditi Malaysia untuk memperkukuhkan lagi hubungan dagangan dengan UK melalui Jawatankuasa Bersama Bagi Kerjasama Perdagangan dan Pelaburan Dua Hala Antara Malaysia dan United Kingdom (MUKJC) dan Dialog Perdagangan Hutan, Pertanian dan Komoditi (FACT).

“Dialog FACT merupakan platform dialog antara negara pengeluar dan negara pengguna untuk menjadikan perdagangan agrikomoditi global lebih mampan,” katanya.

Bagi lawatan rasmi beliau di London, Fadillah juga akan mengadakan pertemuan dengan beberapa menteri yang berkaitan dengan sektor agrikomoditi di UK dan menteri-menteri lain.

Beliau juga akan menyampaikan ucap tama dalam Forum Minyak Sawit Mampan Antarabangsa  (ISPOF) anjuran KSI Strategic Institute for Asia Pacific (KSI) dan Malaysia-Link UK dan lawatan kerja ke Tun Abdul Razak Research Centre (TARRC), yang merupakan salah satu pusat penyelidikan dan pembangunan getah utama dunia.

“KPK berharap kedua-dua misi ini akan mencapai hasrat negara untuk menyampaikan maklumat yang tepat secara langsung kepada pihak berkepentingan bertujuan bagi menangkis persepsi negatif dan sebarang usaha untuk memberi tekanan terhadap sektor agrikomoditi dan perhutanan di Malaysia,” kata kementerian itu. – BERNAMA

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru