CENTEXS tawar empat program latihan Tenaga Hijau

Trending

Manfaat dunia Islam

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

JAKARTA: Presiden Iran, Ebrahim Raisi berkata, perkembangan hubungan antara Iran dengan Indonesia menjanjikan kemajuan besar bagi kedua-dua negara, rantau ini dan masyarakat Islam.

Beliau menggariskan berkenaan potensi sedia ada di kedua-dua negara Islam itu dan menekankan keperluan untuk membawa hubungan TehranJakarta ke tahap baharu.

“Walaupun terdapat ancaman dan sekatan tidak adil, Republik Islam Iran mencapai kemajuan yang ketara dan mencapai keupayaan mewujudkan peluang baik untuk pembangunan hubungan dua hala,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika pertemuan dengan speaker Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) Indonesia, Puan Maharani, di Jakarta pada Selasa, lapor Agensi Berita Iran (IRNA).

Sambil merakamkan penghargaan atas pendirian Indonesia yang menyokong rakyat Palestin dan Afghanistan, presiden Iran itu menganggap pengukuhan hubungan dua hala sebagai satu cara untuk menjamin kepentingan kedua-dua negara, rakyat di rantau itu dan umat Islam amnya.

“Tiada halangan dalam cara membangunkan hubungan,” kata Raisi sambil menyeru usaha untuk meningkatkan kerjasama dalam bidang tenaga, perubatan, sains dan teknologi.

Baca lain  Keluarga, wartawan ikuti perbicaraan MH17

Pada pertemuan itu, Maharani turut menyuarakan sokongan terhadap perjanjian yang dicapai semasa lawatan Raisi ke Indonesia.

“Saya yakin hubungan kedua-dua negara bukan sahaja berkembang dalam bidang politik tetapi juga dalam bidang ekonomi dan perubatan,” katanya.

Kedua-dua pihak memeterai 11 dokumen kerjasama dan memorandum persefahaman (MOU) berkenaan pembangunan interaksi ekonomi dan politik.

Lawatan dua hari Raisi ke Indonesia membuka lembaran baharu dalam hubungan dua hala, memupuk kerjasama dalam menangani cabaran serantau dan mempromosikan kemakmuran bersama. – Bernama

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

7 Jun 2023

Berita Terbaru