ARTIKEL

MANFAATKAN MASA CUTI SEKOLAH

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

»MUSIM CUTI SEKOLAH sudah tiba. Selain bercuti di destinasi tertentu, anda juga dapat memanfaatkan musim sekolah dengan cara lebih berfaedah dan bermakna.

1. Tetapkan tujuan: Tentukan apakah yang ingin anda capai sepanjang menempuh musim cuti sekolah. Misalnya adakah anda mahu meningkatkan pengetahuan dalam subjek tertentu atau menyelesaikan projek kreatif.

2. Buat jadual: Buat jadual harian atau mingguan yang membahagikan waktu antara belajar, beristirahat dengan aktiviti lainnya. Ini dapat membantu anda sentiasa terurus.

3. Terus belajar: Jangan berhenti belajar sepenuhnya sepanjang musim cuti sekolah. Baca buku, pelajari keterampilan baharu atau ikuti kursus tertentu.

4. Gunakan sumber bantu: Manfaatkan sumber daya seperti video pembelajaran, kursus atau platform pembelajaran untuk mendapatkan pengetahuan tambahan. 

5. Tetap aktif: Selain belajar, pastikan anda sentiasa menjaga tubuh seperti tetap aktif berolahraga atau menyertai aktiviti fi zik yang anda nikmati.

6. Terlibat dengan kegiatan sosial: Gunakan waktu luang anda bersosialisasi dengan teman dan keluarga. Hubungan sosial yang sihat juga penting untuk perkembangan peribadi anda.

7. Tetap kreatif: Aktifkan imaginasi anda dengan melakukan kegiatan kreatif seperti melukis, menulis atau membuat projek seni.

8. Nilaikan kemajuan: Sepanjang musim cuti sekolah, luangkan waktu untuk menilai segala kemajuan yang anda sudah capai termasuk tujuan belajar dan mengenal pasti kelemahan yang perlu dipertingkatkan.

9. Selesaikan tugasan rumah: Pastikan anda menyelesaikan tugasan rumah atau kerja sekolah yang diberikan oleh guru sebelum cuti bermula.

10. Rehat dengan bijak: Sentiasa memberi diri anda istirahat yang cukup. Musim cuti sekolah juga merupakan waktu untuk melepaskan tekanan dan bersantai. Semoga kiat ini dapat membantu anda memanfaatkan musim cuti sekolah yang anda tempuhi dengan lebih baik dan mendatangkan banyak manfaat.

LAIN-LAIN BERITA

Dapur bersih idaman

DAPUR merupakan bahagian paling penting di dalam rumah terutamanya untuk ibu. Kawasan dapur boleh menjadi tidak selesa jika kita mengabaikan faktor kebersihan ketika memasak atau

Enam nilai bersama

Bagi merealisasikan visi itu, perubahan budaya kerja mesti dilakukan dengan mengubah sikap dan tingkah laku negatif serta membuang segala budaya kerja lama yang tidak lagi relevan.

Integriti mantap budaya kerja

PROGRAM PENGUKUHAN ORGANISASI menjadi platform terbaik dalam membentuk dan memantapkan semangat berpasukan. Pendekatan ini juga sebagai saluran bagi pihak pengurusan mengadakan perbincangan dua hala dan

Perkhemahan lasak bahasa Arab

LIMA puluh enam murid dari 17 sekolah di sekitar daerah Simunjan baru-baru ini menyertai Perkhemahan Bahasa Arab (Mukhayyam ‘Arabiy) Peringkat Negeri Sarawak Siri Satu selama

Rai kepelbagaian kaum di sekolah

SARAWAK terkenal dengan perpaduan dalam kepelbagaian kaum dan agama, yang menjadikannya unik di mata rakyat negeri lain. Disebabkan faktor kepelbagaian itu, tentunya pelbagai perayaan diraikan

Untuk apa berpersatuan penulis?

KATA Shahnon Ahmad dalam bukunya Weltanschauung Suatu Perjalanan Kreatif (DBP, 2008:340): Dalam perjalanan kreativiti selama ini, salah satu aspek yang sering tidak dapat dilupakan dan

BERITA TERBARU

Kuarters lama JKR terbakar

SIMANGGANG: Sebuah kuarters lama Jabatan Kerja Raya (JKR) yang tidak berpenghuni terbakar awal pagi tadi. Ketua Bomba dan Penyelamat Zon Tiga (Sri Aman) Muhammad Rais

IPD Kuching akan perkenal platform e-aduan

KUCHING: Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuching akan memperkenalkan platform e-aduan untuk memudahkan masyarakat menyampaikan aduan jenayah secara dalam talian kepada pihaknya. Ketua Polis Daerah