Trending

Masjid pusat kecemerlangan ilmu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

KUCHING: Institusi masjid disaran untuk memainkan peranan sebagai pusat kecemerlangan ilmu yang merangkumi semua aspek dunia dan akhirat.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof berkata, ia membolehkan proses pembelajaran komuniti dapat dilaksanakan, sekali gus mengembangkan syiar Islam di samping peranan asal sebagai rumah ibadah.

“Sering kali saya katakan bukan sahaja dalam konteks ilmu agama, fiqah, tauhid, usuluddin, tasauf tetapi yang utama juga bagaimana kita hendak kembangkan ilmu keduniaan.

“Kita memerlukan kalau kita hendak berjaya dalam dunia kita kena ada ilmu dunia, kalau hendak berjaya di akhirat, kena ada ilmu akhirat, kalau hendak berjaya kedua-duanya kita kena ada ilmu dunia dan akhirat,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Sambutan Peringatan Haul Ke-105 Tahun Shaykh Utman Sarawaqi di Masjid Ikhwanul Islam, Taman Sukma, di sini malam kelmarin.

Katanya, pelbagai bidang pelajaran dan teknologi sebelum ini dipelopori ilmuan Islam dengan cemerlang sehingga dapat menguasai dunia.

“Untuk itu saya mahu membawa kita bersama-sama untuk berjuang bagaimana kita hendak menjadikan masjid sebagai pusat kecemerlangan Islam bermula dengan diri kita.

“Hadir ke masjid bukan sahaja untuk sembahyang tetapi untuk kita belajar tentang ilmu, bersama kita kembangkan ilmu dan disebarkan kepada keseluruhan masyarakat di Sarawak kerana ia bukan tanggungjawab ulama sematamata tetapi tanggungjawab kita,” ujarnya.

Selari dengan hasratnya untuk menjadikan tapak lama Masjid Ikhawanul Islam sebagai pusat kecemerlangan Islam di Kuching, beliau berharap ia dapat direalisasikan sekali gus melahirkan lebih ramai para ilmuan dalam konteks agama yang merangkumi keseluruhan aspek ilmu dunia dan akhirat.

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

Guru pemacu impian Sarawak

KUCHING: Guru berperanan penting dalam memastikan Sarawak berupaya merealisasikan impian

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru