Trending

MBKS agih bunga Mawar sempena Hari Ibu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel
Datuk Wee Hong Seng (kiri) agih bunga Mawar kepada peniaga

KUCHING: Sempena Hari Ibu, Majlis Bandaraya Kuching Selatan (MBKS) mengambil inisiatif dengan mengagihkan bunga Mawar kepada peniaga dan penjaja di pusat penjaja di bawah pentadbirannya.

Pemberian bunga mawar itu dilakukan sendiri oleh Datuk Bandarnya Datuk Wee Hong Seng bersama Ahli Majlis dan kakitangan MBKS.

Menurut Datuk Wee, pengagihan bunga kepada penjaja bermula 6 Mei lalu bertujuan untuk menghormati ibu dan pengaruh ibu dalam masyarakat.

“Ini adalah untuk menunjukkan penghargaan kepada ibu kita. Mereka mengorbankan keperluan dan kehendak mereka hanya untuk memastikan keluarga mereka dijaga dengan baik,” katanya dalam satu kenyataan media, hari ini.

Tambahnya, seorang ibu tidak akan meminta apa-apa daripada anak-anaknya, namun sebagai anak lelaki atau perempuan, kita harus meluangkan lebih banyak masa dengan ibu bapa kita.

“Kita tidak perlu menunggu hari istimewa itu, sebaliknya penghargaan boleh ditunjukkan setiap hari.

“Kasih ibu tiada ganti. Jadi, hargai dan sayangi mereka selagi kita ada peluang. Dan bagi mereka yang masih belum mengucapkan “Ibu, saya sayang kamu”, sila berbuat demikian sempena Hari Ibu ini,” ujarnya.

Beliau juga akur kini tidak seperti zaman kanak-kanak kecil, orang dewasa muda kini mungkin berasa agak malu untuk menyatakan luahan kasih sayang sebegitu kepada ibu mereka.

Sehubungan itu, beliau menyeru kepada semua orang untuk menggembirakan ibu mereka.

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

26 November 2023

Berita Terbaru