ARTIKEL

MBSB akan selesaikan pengambilalihan MIDF pada September

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

PETALING JAYA: Malaysia Building Society Bhd (MBSB) berharap untuk menjadikan Malaysian Industrial Development Finance (MIDF) sebagai sebahagian daripada kumpulan itu menjelang September tahun ini berikutan cadangan pengambilalihan syarikat itu baru-baru ini.

Ketua Pegawai Strategik Datuk Azlan Shahrin berkata mesyuarat agung luar biasa (EGM) akan dilakukan pada Julai atau Ogos depan bagi mendapatkan kelulusan daripada pemegang saham.

“Kami mendapati pertindihan minimum antara kedua-dua perniagaan dan segmen; itu mungkin sesuai.

Jadi ini bukan penggabungan antara bank perdagangan dengan penyepaduan yang panjang atau kewajipan lain.

Tumpuan adalah pada penjimatan kos.

“(Sebaliknya), ini adalah penggabungan untuk pertumbuhan.

Itulah ideanya dan kami berharap pemegang saham akan memberi sokongan,” katanya selepas mesyuarat agung tahunan MBSB ke-53 semalam.

MBSB baru-baru ini menandatangani perjanjian pembelian saham bersyarat dengan Permodalan Nasional Bhd (PNB) untuk mengambil alih MIDF pada harga RM1.01 bilion.

Mengenai prestasi bank itu, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Datuk Nor Azam M. Taib berkata ia melihat pada pertumbuhan pembiayaan tahun ini di antara lapan hingga 10 peratus.

Katanya bank itu telah melancarkan pelan mitigasi untuk menangani margin faedah yang tipis selepas beberapa pusingan kenaikan kadar dasar semalaman.

Ia juga menyasarkan untuk mengurangkan nisbah pinjaman tidak berbayarnya di bawah 4.0 peratus tahun ini daripada 6.7 peratus pada waktu ini.

Mengenai Fasiliti Sokongan Akaun 2 (FSA2) Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Nor Azam berkata pembiayaan MBSB berkemungkinan mencecah RM1 bilion menjelang akhir bulan ini daripada RM900 juta pada masa sekarang.

Beliau berkata bank itu berharap untuk melancarkan fasa 2 fasiliti tersebut, yang ditetapkan untuk menampung pemohon berumur 40 tahun dan ke bawah.

Permohonan untuk FSA2 Fasa 1, yang dibuka pada 7 April, 2023, akan ditutup pada 6 April, 2024. – BERNAMA

BERITA LAIN

Proton terima anugerah Grand Prix ASEAN NCAP 2024

KUALA LUMPUR: PROTON telah menerima anugerah kecemerlangan industri yang paling berprestij melalui Anugerah Grand Prix ASEAN NCAP 2024 sebagai pengiktirafan atas komitmen syarikat untuk memajukan keselamatan kenderaan dan

Bursa Malaysia diniagakan tidak berubah pada dagangan awal

KUALA LUMPUR: Aktiviti pengambilan untung yang sederhana mengehadkan kenaikan Bursa Malaysia pada pagi ini selepas aktiviti pembelian saham semalam.  Pada 9.12 pagi, FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) naik 0.08 mata

BERITA TERBARU

Presiden Rusia tawa perdamaian bersyarat kepada Ukraine

MOSCOW, Rusia: Presiden Rusia, Vladimir Putin, semalam mencadangkan perdamaian kepada Ukraine dengan menggariskan syarat-syarat Rusia untuk menamatkan serangan dan memulakan rundingan damai, lapor Agensi Anadolu